ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φρ. Φράγκος, στρατηγός ε.α., για τον τουρκικό πύραυλο: Δεν αιφνιδιάστηκαμε – Κ. Ιατρίδης: Δεν ανατρέπονται οι ισορροπίες (βίντεο)

Στο ισχυρό πλέγμα αεράμυνας που διαθέτει η χώρα μας στο ενδεχόμενο μιας πυραυλικής επίθεσης από τους Τούρκους αναφέρθηκε στην ΕΡΤ ο πτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Σύνταξη Γεωργία Παμπουχίδου
Για την δοκιμαστική εκτόξευση του Tayfun, το βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς που κατασκεύσαν οι Τούρκοι και την προκλητική ρητορική από τους γείτονες για το πλήγμα που μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα μίλησαν στην ΕΡΤ οι στρατιωτικοί αναλυτές Κωνσταντίνος Ιατρίδης και Φραγκούλης Φράγκος με τον στρατηγό ε.α. να επισημαίνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν από τις κινήσεις Ερντογάν.

Το πλαίσιο που διαμορφώνεται στα ελληνοτουρκικά καθώς και στις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης μίλησε στις «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου, ο οποίος εστίασε στο αίτημα των ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας να μη βοηθά τους Ρώσους να παρακάμπτουν το εμπάργκο.
Σε τι αποσκοπούσε η βαλλιστική δοκιμή των Τούρκων

«Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα για τη Δύση. Θέλουν να την κρατήσουν κοντά» επισήμανε ο διπλωματικός αναλυτής. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, μετά την είδηση για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, αναρωτήθηκε ωστόσο αν εάν οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι η Τουρκία έχουν τη δυνατότητα για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου σε αυτό το βεληνεκές και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

«Στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναθεωρητικής επεκτατικής πολιτικής που εφαρμόζει η Άγκυρα στην περιοχή, φρόντισε ο κ. Ερντογάν να δώσει μία οδηγία στην Roketsan, μια κρατική εταιρεία να προχωρήσει στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, καταρχήν μικρού βεληνεκούς» δήλωσε ο στρατηγός ε.α., Φραγκούλης Φράγκος.

Μιλώντας για τον Ταγίπ Ερντογάν ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ αποκάλυψε ότι στόχος του Τούρκου προέδρου ήταν ο πύραυλος αυτός να μπορεί να διανύσει 2.500 χλμ, δίνοντας στην στην Τουρκία τη δυνατότητα να μπορεί να ελέγχει την ευρύτερη περιοχή και να παίζει το ρόλο της περιφερειακής δύναμης.

«Δεν αιφνιδιάστηκαμε από τις κινήσεις Ερντογάν» δήλωσε ο κ. Φραγκούλης τονίζοντας ότι από τους χάρτες που δημοσίευσαν οι Τούρκοι τώρα μας έβαλαν σε έναν ομόκεντρο κύκλο και όχι μόνον εμάς αλλά γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.


Πολύ χαμηλό του φρόνημα του τουρκικού στρατού

«Η ανησυχία τους ήταν γιατί αναπτύσσεται και το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν ήδη έχει τέτοιους βαλλιστικούς πυραύλους των δύο χιλιάδων χιλιομέτρων» είπε ο κ. Φράγκος εκτιμώντας ότι αυτή η πυραυλική δοκιμή είχε άλλο λόγο: την εμψύχωση του τουρκικού στρατού που βλέπει την υπεροπλία των Ελλήνων στον αέρα λόγω των Rafale (Ραφάλ).

Αναφερόμενος στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τη ελληνική αμυντική βιομηχανία που όπως είπε είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να στηριζόμαστε και στις δικές μας δυνάμεις.Φέρνοντας ως παράδειγμα την κατασκευή ελληνικών UAV με χαμηλό κόστος πρίν από λίγα χρόνια, πρόγραμμα που δυστυχώς δεν προχώρησε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μπαίνουν άλλες παράμετροι και δεν αναπτύσσονται».

Επιστρέφοντας στην Τουρκία και το εξοπλιστικό της πρόγραμμα εκτίμησε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί και με αμερικανικά μαχητικά F-16 ή Rafale γιατί «δεν μπορούν να τους απομακρύνουν παντελώς και να τους στείλουν στην Ρωσία και την Κίνα».

Όπως αποκάλυψε η τεχνογνωσία για τον πύραυλο Tayfun, ο οποίος είναι μετεξέλιξη του Bora, προέρχεται από Πακιστάν και Κίνα.

«Από κει και πέρα όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας εμείς πώς θα το αντιμετωπίσουμε» είπε ο κ. Φράγκος εστιάζοντας στην επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουκρανία και τον παραλληλισμό που έκανε με την στάση Τουρκίας και Ρωσίας.

«Εδώ ζούμε. Αυτό τον αναθεωρητισμό έχουμε. Θα πρέπει να είμαστε συντονισμένοι. Καμία σκέψη για τους S-300, διότι είναι το ένα από τα δύο συστήματα τα οποία είναι αντι βαλλιστικό και μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό που έχουν οι Τούρκοι» επεσήμανε ο κ. Φράγκος.

Σύμφωνα με τον στρατηγό εν αποστρατεία οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Tayfun «δεν είναι έτοιμοι» αλλά αντίθετα εκείνο που τον ανησυχεί είναι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου που κατασκευάζεται από Ρώσους στην Τουρκία.

«Θα πρέπει να ξέρουν οι Αμερικανοί ότι αφού τους ανησυχεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν… θα πρέπει να ξέρουν ότι το Ακούγιου είναι σε σεισμογενή περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Φράγκος.

Με κόστος 20 δισ. ευρώ, στα νότια της Τουρκίας ο κ. Φράγκος εστίασε ότι το Ακουγιού είναι ένα από τρία πυρηνικά εργοστάσια που θα κατασκευάσει η Άγκυρα.

«Το δεύτερο είναι στη Σινώπη, εκεί που κατέληξε ο πύραυλος και το τρίτο που θα γίνει στην Ανατολική Θράκη. Η ανησυχία μας είναι ότι είναι σε σεισμογενή περιοχή και πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικάνοι ότι απειλεί τα δικά τους συμφέροντα. Στην φαρέτρα τώρα του Μενέντεζ (αμερικανός Γερουσιαστής) πρέπει να μπει αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Φράγκος.
Δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά ικανός

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης δήλωσε ότι «ένας πύραυλος βαλλιστικός για να γίνει επιχειρησιακά ικανός πρέπει να μπει στην παραγωγή και να γίνουν πάρα πολλές δοκιμές».

Όπως είπε ο πτέραρχος εν αποστρατεία «αυτός ο πύραυλος είναι συνέχεια των άλλων πυραύλων του βαλλιστικού προγράμματος. Και από ότι λένε οι ειδικοί που ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων οπλικών συστημάτων, χρειάζεται τουλάχιστον επτά με οκτώ χρόνια για να γίνει επιχειρησιακά έτοιμος».

Οι ισορροπίες θα ανατραπούν υπέρ της Ελλάδας

Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, «ούτε οι ισορροπίες ανατρέπονται, αλλά ούτε και θα πρέπει να μας φοβίζουν ή να μας ανησυχούν. Άλλωστε η Ελλάδα και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό έχει ένα πλέγμα αεράμυνας σε οποιοδήποτε τολμήσει να προσβάλει τη χώρα μας. Έχει τους Πάτριοτ, που τα βλήματα μπορούν να χτυπήσουν στόχους πάνω από τα 150 χιλιόμετρα και τους τους S-400» ανέφερε ο κ. Ιατρίδης παραθέτοντας μια σειρά από συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η Ελλάδα.

«Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει κάποιες δυνατότητες και σε μη επανδρωμένα (αεροσκάφη) και σε βαλλιστικούς πυραύλους. Είναι καιρός πλέον να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας και να αναπτύξουμε την αμυντική βιομηχανία», πρόσθεσε ο κ. Ιατρίδης.

«Είναι μία ευκαιρία και μετά από όλα αυτά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας εκεί, να παράγουμε κι εμείς τα δικά μας οπλικά συστήματα. Δεν μας ανησυχεί. Η Ελλάδα, ούτε πιέζεται, ούτε είναι σε μειονεκτική θέση. Αντίθετα, η Τουρκία του Ερντογάν είναι σε πολύ μειονεκτική θέση. Δεν έχει αεράμυνα, δεν έχει αεροπορία. Η Ελλάδα εξοπλίζεται και βεβαίως οι ισορροπίες θα ανατραπούν υπέρ της Ελλάδος» πρόσθεσε ο πτέραρχος ε.α.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια