ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Koγκρέσο Νο 2


Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην 77η Σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν που εκφώνησε στο Κογκρέσο στις 17 Μαϊου 2022. Ήταν εξίσου μελετημένη και στοχευμένη. Παρακάμπτω την τέλεια εκφορά του λόγου, κάτι σύνηθες που πλέον δεν εντυπωσιάζει κανένα.

Οι στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν τρείς: η διεθνής κοινότητα, ο τουρκικός λαός και το εγχώριο ακροατήριο.

Στη διεθνή κοινότητα η θέση της Ελλάδας είναι ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και ανατολίτικα παζάρια. Απέδειξε πως είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, που μπορεί και θέλει να συνδράμει όταν του το ζητήσουν. Συνεπώς, τα όσα υποστηρίζει έχουν αυξημένο κύρος, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η 5η Φάλαγγα μερικών ΜΚΟ και κάποιων κατ΄επάγγελμα «ανθρωπιστών». Ο πρωθυπουργός και στον ΟΗΕ προχθές παρουσίασε με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι, τα όσα υποστήριξε για τις απειλές που δέχεται η πατρίδα μας από την Τουρκία βρήκαν ευήκοα ώτα εκεί που έπρεπε.

Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χάραξε μόνο για μια ακόμα φορά τις κόκκινες γραμμές απέναντι στον γείτονα μας. Απευθύνθηκε αυτή τη φορά και στον τουρκικό λαό τείνοντας το χέρι της φιλίας. Δήλωσε πως «δεν είμαστε εχθροί σας» και μνημόνευσε το γεγονός πως οκτώ χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή οι τότε δύο ιστορικοί ηγέτες ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ έβαλαν στην άκρη τα όσα έγινα και έκτισαν την ελληνοτουρκική φιλία ( 30 Οκτωβρίου 1930).

Ήταν μια στοχευμένη αναφορά, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία έδειξε πως το 62% των Τούρκων πολιτών δε θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα. Εκεί απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός. Θέλησε να διαφυλάξει αυτό το πλειοψηφικό κλίμα που υπάρχει στην τουρκική κοινωνία και να υπονομεύσει τον επιθετικό λόγο της τουρκικής ηγεσίας.

Μπορεί αυτή η αποστροφή του λόγου του να εκληφθεί από την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως πράξη αδυναμίας; Όχι, γιατί έχουν λάβει δύο φορές το μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της με κάθε τρόπο, όταν χρειαστεί. Νομίζω πως δε θα ξανακάνουν το λάθος να υποτιμήσουν και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε, η πατρίδα μας ποτέ δεν υπήρξε μια αναθεωρητική δύναμη ούτε επέδειξε χαρακτηριστικά διεθνούς ταραξία. Είναι υπέρ του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Είναι άσκοπο και δε συμβαδίζει με το διεθνές προφίλ της στον τουρκικό, ανέξοδο, φραστικό τσαμπουκά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Όσον αφορά το εσωτερικό ακροατήριο, κατά γενική ομολογία, έγινε δεκτό πως η ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ εξέφρασε ικανοποιητικά αυτό που ήθελε να ακούσει ο απροκατάληπτος πολίτης. Αισθανθήκαμε πως η πατρίδα μας είναι μια ήρεμη δύναμη με ισχυρές συμμαχίες και με ευρείες συνέργειες και πάνω απ΄όλα θα υπερασπιστεί, με κάθε τρόπο, την εδαφική κυριαρχία της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια