ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Νέα Υόρκη: Δύο ραντεβού Μητσοτάκη που «κλείδωσαν» και η δεξίωση όπου θα συμπέσουν με Ερντογάν

Διπλωματικό παρασκήνιο: Ποιόν σημαντικό ηγέτη θα δει πρώτα ο Τούρκος Πρόεδρος και κατόπιν ο Έλληνας πρωθυπουργός και το δείπνο όπου προβλέπεται να συμπέσουν.

Αντώνης Φουρλής


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ/ 3 ημέρα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
EUROKINISSI

Δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις έχουν ήδη «κλειδώσει», αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στη Huffpost, στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα συγκεκριμένα ραντεβού, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί τα ακόλουθα...


Η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Φωτογραφία αρχείου: Αθήνα, Τρίτη 5 Απριλίου 2022 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROKINISSI

1. Τετ α τετ συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ, που πρόκειται να γίνει μετά από το προγραμματισμένο ραντεβού του Λαπίντ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά, σε μία πρόσπάθεια να υπερτονίσει τις διεθνείς επαφές Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και ενόψει της ασυνήθιστης ψυχρότητας στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και Τουρκίας - ΕΕ, έσπευσε να ανακοινώσει πρώτη ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες της Huffpost αναφέρουν ότι δεν προγραμματίστηκε τυχαία πρώτη η συνάντηση Λαπίντ - Ερντογάν. Η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να γίνει πρώτα αυτό το ραντεβού και κατόπιν το ραντεβού Λαπίντ - Μητσοτάκη, ώστε να γνωρίζουν το Τελ Αβίβ και η Αθήνα τις σκέψεις του Τούρκου Προέδρου.


2. Ταυτόχρονα, έχει ήδη συμφωνηθεί και μία διευρυμένη συνάντηση κορυφής για την λεγόμενη «τριμερή συν ένα», δηλαδή με τους ηγέτες Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου και με αμερικανική εκπροσώπηση. Η πραγματοποίηση της τριμερούς σε αυτό το επίπεδο, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν τα μέρη στον συγκεκριμένο διάλογο, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την κοινή στόχευση για διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.


13 Μαρτίου 2022. Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. (Presidencia de Turquía, via AP)
VIA ASSOCIATED PRESS

Η δεξίωση όπου θα συμπέσουν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Ανεξάρτητα από την (μικρή) πιθανότητα να συναντηθούν τυχαία σε κάποιο διάδρομο, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών όπου θα διεξάγεται η γενική συνέλευση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν έχουν περιλάβει έκαστος στο πρόγραμμά του την παρουσία στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο Αμερικανός Πρόεδρος με την ευκαιρία της παρουσίας ξένων ηγετών κάθε χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ.

Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα υπάρξει εκεί κάποιο τετ α τετ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ πρόσφατα, ευρισκόμενος στην Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε πως αρνείται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Δεν έχω πει Ερντογάν γιοκ», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι εκείνος που δηλώνει αρνητικός σε μία επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου σε ένα «συναπάντημα» στη Νέα Υόρκη...


13 Μαρτίου 2022. Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. (Presidencia de Turquía, via AP)
VIA ASSOCIATED PRESS

Τα Τουρκικά ΜΜΕ και το «φορτωμένο» πρόγραμμα Ερντογάν

Η επίσκεψη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για την γενική συνέλευση του ΟΗΕ εξελίσσεται (και) σε μία επιχείρηση επικοινωνίας, με στόχο να κερδίσει πόντους ο Τούρκος Πρόεδρος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα του με στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία, στις εκλογές τον Ιούνιο του 20233.

Καθώς αντιμετωπίζει την δυσφορία της Δύσης - από ΗΠΑ και ΕΕ - ενόψει της επιλογής του να χαράξει δική του γραμμή έναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, παίζοντας συχνά σε δύο ταμπλό απέναντι στην υπόθεση της Ουκρανίας, ο Τούρκος Πρόεδρος πήγε πρώτος - πρώτος στη Νέα Υόρκη, αρκετά 24ωρα πριν από τους υπόλοιπους ηγέτες.


17 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Ερντογάν σε έναν εξαιρετικά ασυνήθιστα περίπατο στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όπου κατέληξε (και) να βγάζει σέλφι με περαστικούς τουρίστες(;) - (Photo by Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images)
ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ δημοσιεύει ρεπορτάζ, όπου επιχειρεί να δώσει την εικόνα ενός πλήρους προγράμματος επαφών, που όμως μάλλον προδίδει αμηχανία, αφού στο μεταξύ ο Ερντογάν φαίνεται ότι μάλλον διαθέτει πολύ ελεύθερο χρόνο ευρισκόμενος στο Μανχάταν. Ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνει το γεγονός ότι έκανε έναν (ενδεχομένως σκηνοθετημένο σε κάποιο βαθμό...) περίπατο στον Σέντραλ Παρκ, από όπου διανεμήθηκαν αρμοδίως φωτογραφίες. Σε ορισμένες από αυτές, ο Ερντογάν ποζάρει ελαφρώς άβολα με περαστικούς, ενώ δύο Τούρκοι διπλωμάτες (οι πρέσβεις της γείτονος στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, αντίστοιχα) κάθονται δίπλα του, εξίσου αμήχανοι. Η εικόνα του Ερντογάν με έναν ασιατικής καταγωγής περαστικό να φωτογραφίζονται παρέα σε ένα παγκάκι προδίδει, αν μη τι άλλο, επικοινωνιακό άγχος.

Το πρόγραμμα επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Το απόγευμα της Τρίτης (20 Σεπτεμβρίου) ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις (AIPAC, AJC).

Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το πρωί της Πέμπτης θα μεταβεί στο ground zero και στο Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, για να αποτίσει φόρο τιμής.

Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. To απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι. Την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε κλειστό πρωινό με μέλη του Council on Foreign Relations. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια