ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το γεωτρύπανο “Tungsten Explorer”: Στην κυπριακή ΑΟΖ βρήκαν “θησαυρό” φυσικού αερίου (video)

Το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1» της κυπριακής ΑΟΖ. Φωτογραφία μέσω ekathimerini.gr

Το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer», έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω τεμάχιο.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V. και το υπουργείο επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί και η νέα ερευνητική γεώτρηση.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V., το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε από πλευράς του ότι, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων, όπως σημειώνει.

“Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf)”, προσθέτει το ίδιο.

Το πρωί της Δευτέρας, η κοινοπραξία των ΕΝΙ- TOTAL (που έχουν από κοινού ποσοστό 50%), ανακοίνωσε σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ENI, oι προκαταρκτικές εκτιμήσεις στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 υποδεικνύουν την ύπαρξη 2,5 tcf φυσικού αερίου.

Το Cronos-1 εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλατών και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου, άνω των 260 μέτρων, αναφέρει από τη πλευρά της η TotalEnergies.

«Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μια ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος της TotalEnergies.

Το κοίτασμα Cronos-1 είναι ο τέταρτος στόχος που επιχειρεί η ΕΝΙ και ο δεύτερος στο τεμάχιο 6. Η εταιρεία διαχειρίζεται τα τεμάχια 2, 3, 6, 8, και 9 και έχει συμμετοχές στα τεμάχια 7 και 11 που διαχειρίζεται η Total.

  • ΤΙ ΕΙΠΕ Η κ. ΠΗΛΕΙΔΟΥ

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6 και να σας ενημερώσω για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Νατάσα Πηλείδου.

Ανέφερε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

«Έχει τα χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων και ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ΕΝΙ και Τotal, οι οποίες διαχειρίζονται το συγκεκριμένο τεμάχιο, για να βρούμε τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης αυτής της ανακάλυψης», σημείωσε.

Η Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά και δεύτερη γεώτρηση εντός του τεμαχίου 6, σε νέο στόχο, ο οποίος ονομάζεται Zeus-1, όπου εκεί ενδεχομένως να εξευρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες και να προστεθεί αξία στη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρείται εμπορεύσιμη, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές που δημιουργεί η νέα ανακάλυψη, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι “δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο”.

Πρόσθεσε ότι σίγουρα είναι βοηθητική αυτή η ανακάλυψη και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το Αφροδίτη.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, χωρίς να αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτόν τον σχεδιασμό, με την επιφύλαξη, όπως είπε, για τα αποτελέσματα από τη νέα γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total.

Επιπλέον, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι υπήρχε δέσμευση για τη διεκπεραίωση δεύτερης γεώτρησης από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία εντός του 2022 αλλά αυτό που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ήταν ο ακριβής στόχος βάση και των δεδομένων που θα προκύπταν από τη γεώτρηση που έχει μόλις ολοκληρωθεί.

«Άρα θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι και η επόμενη γεώτρηση θα γίνει σε εκείνη την περιοχή, που είναι πολύ κοντά και στο τεμάχιο 10, όπου υπάρχει η ανακάλυψη του Γλαύκου», ενώ σημείωσε ότι σίγουρα υπάρχει προοπτική για συνέργειες, και οι συνέργειες μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυξάνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης.

Τέλος, πρόσθεσε ότι δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, «πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ».

Σημειώνουμε ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρεται ότι η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων.

Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια