ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Υπάρχουν, άραγε, χρήσιμοι ηλίθιοι στη ΝΔ;

Θανάσης Μαυρίδης


Shutterstock

Στο τέλος ο κόσμος αποφασίζει, στην κάλπη. Ούτε κάποιο επαναστατικό συμβούλιο, ούτε κάποιο κονκλάβιο άεργων που κτίζει και γκρεμίζει κάθε μέρα άπειρες φορές τον κόσμο, απολαμβάνοντας το καφεδάκι του στο Κολωνάκι. Κι επειδή ξέρουν ότι στην κάλπη δεν βγαίνουν τα κουκιά, προσπαθούν να προκαλέσουν εσωτερικό πρόβλημα στη Ν.Δ. Μην γελιόμαστε! Οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν έχουν αλλάξει. Οπότε, χρειάζεται να «ξεφορτωθούν» τον άνθρωπο που ενώνει το Κέντρο και τη Δεξιά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ΝΔ χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της θα κινδυνέψει σε αυτή τη συγκυρία να χάσει το κέντρο. Το κέντρο δεν μπορεί να συγχωρέσει στον Προκόπη Παυλόπουλο και στους … «συνοδοιπόρους» του τη συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αυτή η «ομάδα» έχει πλέον μικρή απήχηση και στο εσωτερικό της ΝΔ και στους ψηφοφόρους της. Εξακολουθούν, όμως, και είναι χρήσιμοι. Επειδή κάνουν θόρυβο. Μπορεί ο θόρυβος αυτός να είναι άδειος, σαν εκείνον που παράγουν τα άδεια τενεκεδάκια, αλλά είναι και πάλι θόρυβος. Ο οποίος στο τέλος είναι κάπου χρήσιμος. Βοηθάει να δημιουργηθεί η εικόνα της «οικουμενικότητας».

Ότι δήθεν οι επικρίσεις στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι από το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό με τη σειρά του βοηθάει εκείνους που θα ήθελαν σε αυτή την φάση να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση Ανδρουλάκη για να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις. Πριν από την κάλπη!

Η ΕΣΣΟ του 2015 είναι «χρησιμοποιημένη» και «καμμένη». Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο. Πολλά από τα μέλη της δεν θα έβγαιναν ούτε καν δημοτικοί σύμβουλοι, εφόσον αποφάσιζαν να εκθέσουν τον εαυτό τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πράγμα που δεν πρόκειται να κάνουν, επειδή γνωρίζουν ακριβώς τι θα τους συμβεί.

Οπότε περιορίζονται σε μια δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, υπάρχουν «εναλλακτικές». Μπορεί οι ίδιοι να μην μπορούν, αλλά ελπίζουν ότι θα καβαλήσουν κάποιο άρμα μέσα στη ΝΔ και επικαλούμενοι στη συνέχεια τον θόρυβο που σήμερα προκαλούν, να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από τη νομή της εξουσίας.

Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στη ΝΔ διατεθειμένοι να παίξουν αυτό το παιγνίδι; Να αναλάβουν, δηλαδή, τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου; Να ρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναλάβουν οι ίδιοι; Κι ενώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ανθρώπινες φιλοδοξίες είναι θεμιτές, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα τέτοιο παράτολμο «σχέδιο» θα οδηγούσε τη ΝΔ σε διάσπαση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για τα επόμενα δέκα χρόνια. Όποιος, λοιπόν, σκέπτεται κάτι τέτοιο οδηγεί μια ολόκληρη παράταξη στην χρεοκοπία.

Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: Τι πιθανότητες επιτυχίας θα είχε ένα τέτοιο «σχέδιο»; Ούτε μία στο εκατομμύριο, που έλεγε και ο σύντροφος Αλέξης. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους συνοδοιπόρους τους. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα κάνουν οι ίδιοι και όχι πως η ΝΔ θα φτιάξει τα του οίκου της. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε, θα οδηγούσε τη ΝΔ σε εξελίξεις που θα την πήγαιναν στο … 3%!

Κι όλα αυτά είναι σχέδια που δεν λογαριάζουν τον Ξενοδόχο. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη μιλήσει. Προς το παρόν ακούμε τον θόρυβο από τα άδεια τενεκεδάκια και από τα φερέφωνα της Κουμουνδούρου. Αυτοί υπήρχαν και χτες. Χτες δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Χτες δεν υπήρχε, ακόμη, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Θα σας πούμε όμως τι ακόμη υπήρχε χτες: Ένας ικανός πρωθυπουργός που αντιμετώπισε επιτυχώς πολλαπλές κρίσεις. Ο ίδιος άνθρωπος είναι στην εξουσία. Δεν έχει χάσει, ακόμη, την ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις. Κι αυτό διότι έχει δείξει ότι μαθαίνει από τα λάθη του. Πράγμα σπάνιο για έναν άνθρωπο της εξουσίας…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

ΥΓ1: Δημοσίευμα της 23ης Αυγούστου του 2015. Πριν από ακριβώς 7 χρόνια: «Ερωτηθείς, σε συνέντευξη του στη Real News ο πρόεδρός των ΑΝΕΛ, για το εάν υπάρχει μία διαφοροποίηση με την ΕΥΠ απαντά ότι η ΕΥΠ «έχει άριστα στελέχη» αλλά διαφωνεί με τη διοίκηση της και συγκεκριμένα με τον κ. Ρουμπάτη. «Όταν βλέπουμε διαλόγους που υποκλάπηκαν από την ΕΥΠ να βγαίνουν σε τηλεοπτικές εκπομπές και στα χέρια του κ. Πανούση έγγραφες συνομιλίες, θα έπρεπε ουσιαστικά αυτά να οδηγήσουν τον κ. Ρουμπάτη στην παραίτησή του».

ΥΓ2: Δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη στη Βουλή ως προέδρου του ΜΕΡΑ 25: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη ως χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά έχω γνώση ότι επί κ. Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον ακόμη και της κυβέρνησής μας. Με τον κ. Ρουμπάτη να παίζει σημαντικό ρόλο. Το έχω καταγγείλει στο βιβλίο μου. Ας έρθει κάποιος να με μηνύσει για αυτό που έγραψα για τον κ. Ρουμπάτη, θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια