ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μαθήματα αμερικανικής Δημόσιας Διπλωματίας με τον Αντετοκούνμπο: Το βίντεο της πρεσβείας που έγινε ….ανάρπαστο!

Ο παίκτης της Εθνικής Ελλάδος Γιάννης Αντετοκούνμπο παρακολουθεί από τον πάγκο τον αγώνα μπάσκετ Γεωργία – Ελλάδα στο 31ο Τουρνουά Ακρόπολις, στο κλειστό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022. AΠΕ-ΜΠΕ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στα άδυτα της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα, ένας Αμερικανός διπλωμάτης ντυμένος στα γαλάζια, χτυπάει την πόρτα της επικεφαλής. Εκείνη με αυστηρή φωνή του εγχειρίζει έναν φάκελο με κόκκινη διαβάθμιση “Top Secret”.

«Ως Αμερικανοί διπλωμάτες», του υπενθυμίζει, «δεν μπορούμε να πάρουμε θέση». Στο μυαλό του επικρατούν δύο αντικρουόμενες εικόνες: του Αμερικανού Προέδρου και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, να πραγματοποιεί ένα από τα θρυλικά καρφώματα κρεμασμένος από την μπασκέτα.

«Δεν μπορώ να το κάνω αυτό», αποφαίνεται ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος με μία κίνηση πετάει σακάκι και γραβάτα, και ανοίγει το υποκάμισό του φανερώνοντας την φανέλα που φοράει κατάσαρκα: τον αριθμό 34 της Εθνικής Ομάδας Ελλάδος.

  • Ο διπλωμάτης αποχωρεί, διασχίζοντας τον διάδρομο έμπλεος υπερηφάνειας, ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι τον παρακολουθούν έκθαμβοι. Φωνές ενθουσιασμένων φιλάθλων δίδουν τον τόνο για την αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας για το τουρνουά AEGEAN Acropolis στο ΟΑΚΑ: «Go Greece – Πάμε Ελλάδα!»

Το βίντεο της αμερικανικής Πρεσβείας των 58 δευτερολέπτων (τα βίντεο στο Facebook πρέπει να υπολείπονται του ενός λεπτού για μέγιστη διάχυση), σάρωσε μέσα σε λίγη ώρα το διαδίκτυο και τα κοινωνικά (social media), αποδεικνύοντας ότι η αμερικανική Δημόσια Διπλωματία όχι μόνο δεν κοιμάται ποτέ, αλλά ούτε «παραθερίζει» ακόμη και εν μέσω Αυγούστου, στην πιο καλοκαιρινή χώρα διαπίστευσης του κόσμου, την Ελλάδα.

Δημόσια Διπλωματία είναι να χρησιμοποιείς χίλιες λέξεις προκειμένου να υποστηρίξεις με σθένος την μία «απαγορευμένη». Δημόσια Διπλωματία είναι να δημιουργήσεις χίλιες εικόνες προκειμένου να παρουσιάσεις εκείνη που «απαγορεύεται».

Ήπια Ισχύς είναι να περνάς ένα μήνυμα χωρίς οι αποδέκτες και πολύ περισσότερο οι αντιφρονούντες να μπορούν καν να επικαλεστούν ότι το έπραξες. Η Ήπια Ισχύς στις Διεθνείς Σχέσεις και την Εξωτερική Πολιτική εξασφαλίζει πάντοτε τα πιο στέρεα αποτελέσματα, ακόμη και από εκείνα της Σκληρής Ισχύος.

Με αυτό το τρέιλερ οι Η.Π.Α. πρωταγωνίστησαν στην δημόσια σφαίρα. Απέδειξαν ότι εκτός από ικανά στελέχη, διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό με ενσυναίσθηση και χιούμορ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες μπορούν να ταυτίζονται, αλλά κυρίως να εμπνέουν ταυτίσεις με πολίτες άλλων εθνών. Ο Αντετοκούνμπο ανήκει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αμερική.

Οι Η.Π.Α σέβονται τις ίσες αποστάσεις, αλλά είναι πάντα με τον μέρος του πολιτισμού και της ανθρωπιάς, που έδωσαν πατρίδα στην οικογένεια Αντετοκούνμπο και τους οδήγησαν στην παγκόσμια αθλητική κορυφή. Οι Η.Π.Α τηρούν την αρχή της ουδετερότητας, αλλά ταυτίζονται πάντοτε με τα Κοινωνικά Κράτη Δικαίου που ανατρέφουν ελεύθερους πολίτες σαν τα μεγαθήρια “Greek Freaks”.

  • Η Πρεσβεία των Η.Π.Α χωρίς να ξεστομίσει λέξη, τα είπε όλα, αλλά κυρίως άλωσε θυμικά και συνειδήσεις. Παρέδωσε μαθήματα αμερικανικής Δημόσιας Διπλωματίας.

Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν αντίστοιχη δομή και κλάδος Δημόσιας Διπλωματίας, για τα οποία μερίμνησαν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας από την πρώτη στιγμή.

Τι απομένει για να δοθεί το σύνθημα ώστε να αρχίσουν τα τρίποντα;https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια