ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Fitch: Γιατί η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους

Συνέντευξη: Alex Muscatelli


Shutterstock

Τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει νέα κρίση χρέους, παρά το υψηλό έλλειμμα, αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal ο διευθυντής του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch, Alex Muscatelli. O ίδιος αναφέρει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να κατακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και εκτιμά πως η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Επιπροσθέτως, επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώσατε το ΒΒ με θετικές προοπτικές. Ποιες οι προβλέψεις σας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;

Πράγματι στις 8 Ιουλίου επιβεβαιώσαμε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε «ΒΒ» με θετικές προοπτικές. Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα μειωθεί. Παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, λόγω ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων, εκτιμούμε πως η δομή του ελληνικού χρέους θα παραμείνει σταθερή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο και βελτιώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, μειώνοντας σημαντικά τα NPLs.

Nαι, αλλά βρισκόμαστε δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Ποιες οι προϋποθέσεις για να την κατακτήσουμε;

Πιστεύουμε πως η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς επίσης και η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας θα συνεχιστεί. Εκτιμούμε πως θα συνεχιστεί η βελτίωση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκτός των ανωτέρω, είναι ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Είναι εφικτή η καταγραφή υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον;

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 8,3% το 2021 και κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η μακροοικονομική εικόνα έχει χειροτερέψει τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές ενέργειας έχουν εκτοξευθεί και αυτό επηρεάζει σημαντικά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Επίσης, η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και η άνοδος του τουρισμού θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.

Έχουμε μειώσει τις εκτιμήσεις μας για την ανάπτυξη στη χώρα, σε 3,5% φέτος και 3,2% το 2023.

Τέλος, να φοβόμαστε μια νέα κρίση χρέους;

Αναμένουμε το δημόσιο χρέος να πέσει περαιτέρω στα επόμενα χρόνια από 193,3% στο τέλος του 2021 σε 171,6% το 2024, με την πτώση να οφείλεται στην ανάπτυξη και στο κόστος δανεισμού. Ωστόσο, ακόμα και αν πέσει το χρέος όπως περιμένουμε, η Ελλάδα θα παραμένει η χώρα με ένα εκ των υψηλότερων δεικτών χρέους στις χώρες που αξιολογούμε.

Όμως υπάρχουν παράγοντες που περιορίζουν το ρίσκο και καθιστούν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Πρώτον, η χώρα έχει «μαξιλαράκι» ρευστότητας στο 14,5% του ΑΕΠ της, ενώ η δομή του χρέους βοηθά τη χώρα. Δηλαδή, η πλειονότητα του χρέους εξυπηρετείται με χαμηλό κόστος δανεισμού και το πρόγραμμα αποπληρωμής του είναι διαχειρίσιμο. Ας μην ξεχνάμε πως η ωρίμανση του χρέους είναι σε βάθος περίπου 20 ετών, με σταθερά επιτόκια. Επομένως και ο κίνδυνος από την άνοδο του κόστους δανεισμού έχει περιοριστεί.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια