ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΚΥΡΙΑΚΟΣ «ΘΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ Ν'ΑΛΛΑΞΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» ΜΕ ΤΟ «ΜΚD» Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα


Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία τα ΣΚΟΠΙΑ και την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας δίπλα της τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι και Έντι Ράμα.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν προσθέτοντας: «Αυτό το περίμεναν για τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν».

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Μάλιστα, απευθυνόμενη στους ηγέτες των δύο χωρών, σημείωσε ότι έδειξαν «υπομονή, όραμα και ηγεσία» ενώ απέδειξαν την αφοσίωσή τους στις Ευρωπαϊκές αξίες. 


«Είναι η επιτυχία σας και των πολιτών σας. Εσείς και οι πολίτες σας, εσείς και οι άνθρωποί σας εργάζεστε τόσο σκληρά για να φτάσετε εδώ» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Κομισιόν στήριζε την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία τα ΣΚΟΠΙΑ και θα συνεχίσει να το κάνει.

Ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ το πρώτο βήμα στη διαδικασία


Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα σήμερα, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τα ΣΚΟΠΙΑ «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία». Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

«Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ - ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι από την πλευρά της «η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία του Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αναμένει ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια