ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Απάντηση της Κομισιόν σε ΣΥΡΙΖΟσκυλα και ΜΚΟ-επαγγελματίες διακινητές για τα ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ εναντίον της ελληνικής πολιτικής για την προστασία των συνόρων της ΕΕ


Ηχηρό είναι το μήνυμα που στέλνει η Κομισιόν σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μήνυμα προς τους επικριτές της ελληνικής πολιτικής για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. απέστειλαν με κοινή τους επιστολή οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και Vera Jourova, καθώς και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, απαντώντας σε επιστολή του προέδρου της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Juan Fernando Lopez-Aguilar.

Κομισιόν: Υποχρέωση των κρατών-μελών της ΕΕ να παρεμποδίζουν την παράνομη διέλευση στα σύνορα

Στην επιστολή τους, σημειώνουν εμφατικά την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, να «παρεμποδίζουν και να αποθαρρύνουν τις παράτυπες συνοριακές διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» και εκφράζουν την ανησυχία της Επιτροπής για τη δράση των δικτύων των λαθροδιακινητών στα σύνορα αλλά και για τον αυξανόμενο αριθμό «βάσιμων αναφορών» που επιβεβαιώνουν «την επικίνδυνη πρακτική των λαθροδιακινητών να εγκαταλείπουν μετανάστες στις νησίδες του Έβρου».

Επίσης, τονίζουν την ανάγκη διαχωρισμού της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, από πλευράς ΜΚΟ, από την υποβοήθηση παράνομων διελεύσεων, υποβοήθηση που παραβιάζει το νόμο και διώκεται

Ταυτόχρονα, οι κ. Σχοινάς, Jourova και Johansson επεξηγούν το σύνθετο σύστημα ελέγχου των καταγγελιών για φερόμενες παραβιάσεις στα σύνορα, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική νομοθεσία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, τις αρμόδιες προς τούτο ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς και την τακτική Δικαιοσύνη. Επιπροσθέτως, αναφέρουν τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών διασφάλισης του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τους συναρμόδιους υπουργούς στην επίτροπο, κυρία Johansson.

Τέλος, οι επίτροποι καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εντείνει από πλευράς του τις προσπάθειες υιοθέτησης νέας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και ειδικότερα του Κανονισμού Screening, που βρίσκεται στη διαδικασία του «τριλόγου» των ευρωπαϊκών θεσμών, και προβλέπει τη θέσπιση ανεξάρτητου εποπτικού μηχανισμού για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

https://www.iefimerida.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια