ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γερμανία: Στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστάΣάκης Μουμτζής

Είναι γνωστή η πρόταση της Κομισιόν να υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν πως αυτό προτείνεται για να μην παγώσουν οι Γερμανοί. Φυσικά οι χώρες του Νότου αντέδρασαν και δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς για πολλούς λόγους.

Πρώτα - πρώτα η Γερμανία περιήλθε σε αυτήν την κατάσταση εξαιτίας δικών της επιλογών. Αυτό είναι γνωστό. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ αυτής της χώρας επέλεξαν μια στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία του Πούτιν για τη παροχή φτηνού φυσικού αερίου και πάνω σε αυτή την συνεργασία βασίστηκε εν πολλοίς όλη η οικονομική ανάπτυξη των ετών 2003 - 2020.

Το αντίτιμο που κατέβαλε η Γερμανία της Μέρκελ στη Ρωσία του Πούτιν ήταν η υποβάθμιση της ρωσικής απειλής, όπως αυτή εκφραζόταν στη Γεωργία και στην Κριμαία. Εκ των υστέρων φαίνεται πως ο κοινός τόπος της Μέρκελ και του Πούτιν, η Ανατολική Γερμανία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σχέση των δύο ηγετών και στο πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Ο Πούτιν πουλούσε φτηνό φυσικό αέριο και αγόραζε τζάμπα γεωπολιτική ισχύ.

Τώρα που η κατάσταση στράβωσε, η πρώτη χώρα που πληρώνει τα αντίποινα του Πούτιν είναι η Γερμανία. Και μας λέει βοηθήστε! Και οι χώρες του Νότου απαντούν: και γιατί να βοηθήσουμε; Όπως στρώσατε, θα κοιμηθείτε.

Η Γερμανία από το 2004 έκτισε μια Ευρωπαϊκή Ένωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Ένα σκαλί πάνω από την Κοινή Αγορά. Αυτή η μορφή της ΕΕ εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της, αυτή τη μορφή επέβαλε. Και όταν αυτή η ανισομερής ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με εθνικές αβελτηρίες, οδήγησε κάποιες χώρες του «αμαρτωλού» Νότου σε κρίση χρέους, οι γερμανικές ελίτ κουνούσαν τιμωρητικά το δάκτυλό τους.

Αυτά δε ξεχνιούνται και επιβεβαιώνουν το γνωμικό «έχει ο καιρός γυρίσματα». Για να μην αναφερθώ στο πώς αντιμετώπιζαν τον Τ. Ερντογάν! Τον χάιδευαν, καθώς τα επενδεδυμένα γερμανικά κεφάλαια στην Τουρκία ανερχόταν και ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια.

Σήμερα οι γερμανικές ελίτ, ζητώντας την αλληλεγγύη των εταίρων της ΕΕ, μας λένε πως αν δεν ανακάμψουμε εμείς που είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δε θα ανακάμψετε κι εσείς. Την ίδια ώρα, απειλούν να επαναφέρουν τη συνταγή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις περιοριστικές πολιτικές, στραγγαλίζοντας τις οικονομίες του Νότου. Κάνουν σα να ζουν σε ένα άλλο σύμπαν. Δογματικοί σαν τους μαρξιστές.

Και ενώ ο Β. Σόιμπλε έκανε την αυτοκριτική του γιατί η πατρίδα του ευθυνόταν πρωτίστως αυτή για την ισχύ και την επιθετικότητα του Πούτιν, η Α. Μέρκελ δεν βρήκε να πει κάτι το επικριτικό για την πολιτική της όλα αυτά τα χρόνια.

Οι Γερμανοί είναι λαός με αντοχή και οργάνωση. Θα βρουν λύση στο πρόβλημα τους. Όμως η καλύτερη λύση για όλους είναι να συναινέσουν στη δημιουργία ενός ενεργειακού ταμείου και σε άλλες πολιτικές, επωφελείς για τις χώρες του «αμαρτωλού» Νότου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια