ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πόλεις φαντάσματα τα εμπορικά κέντρα της Μόσχας: Οι δυτικές φίρμες έφυγαν και μαζί τους κάθε “λάμψη καπιταλισμού” [videos]


Οι δυτικές φίρμες αποχώρησαν από τη Ρωσία αφήνοντας τα εμπορικά κέντρα στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη  «πόλεις-φαντάσματα».

Επωνυμίες όπως οι Louis Vuitton, Dior και Zara έκλεισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αλλαγή της εικόνας στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τους εμπορικούς δρόμους προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις και τη μαζική, άνευ προηγουμένου αποχώρηση δυτικών επιχειρήσεων που είχαν εδραιωθεί στο τοπίο της καθημερινής ζωής της Ρωσίας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Δεκάδες ξένες και διεθνείς εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους μισοάδεια εμπορικά κέντρα και κλειστές πόρτες σε μέρη που κάποτε έσφυζαν από πελάτες.

Δημοφιλείς μάρκες ρούχων, πολυτελείς και προσιτές, αλυσίδες καφέ και φαστ φουντ δεν είναι πλέον  διαθέσιμες για τους Ρώσους.

Εμπορικά σήματα πολυτελείας όπως η γαλλική Chanel και η Louis Vuitton ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ενισχύοντας την οικονομική απομόνωση της χώρας που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή.

Η ισπανική εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Inditex, στην οποία ανήκει το Zara, διέκοψε τις συναλλαγές στη Ρωσία τον Μάρτιο, κλείνοντας τα 502 καταστήματά της και σταματώντας τις διαδικτυακές πωλήσεις.

Prada, Dior, Louis Vuitton, Gucci και Fendi ήταν μεταξύ εκείνων που άδειασαν τα ράφια τους στα πολυτελή εμπορικά κέντρα της ρωσικής πρωτεύουσας καθώς οι κυρώσεις άρχιζαν να δαγκώνουν.

Οι αμερικανικοί γίγαντες τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, Pepsi και Starbucks, έχουν σταματήσει ή έκλεισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Εταιρείες από τους βρετανικούς ενεργειακούς κολοσσούς Shell και BP έως τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault αποχώρησαν από τη Ρωσία.

Η Yum Brands, η οποία διαχειρίζεται τα εμπορικά σήματα KFC, Pizza Hut, Taco Bell, The Habit Burger Grill και WingStreet παγκοσμίως, δήλωσε ότι αναστέλλει κάθε επένδυση και ανάπτυξη νέων εστιατορίων στη Ρωσία και ότι θα δωρίσει όλα τα κέρδη από τις δραστηριότητες στη Ρωσία. στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για την Ουκρανία.

Άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που πιο  πρόσφατα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία είναι η Nissan, η Levi jeans, η Visa και η Mastercard.

Η McDonald’s έκλεισε τον Μάρτιο και τα 850 εστιατόριά της στη χώρα – όπου λέει ότι απασχολεί 62.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής τοποθεσίας στην πλατεία Πούσκιν – είναι η τελευταία εταιρεία που απέσυρε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία εν μέσω κυρώσεων της Δύσης.

Η εταιρεία είπε ότι θα επιδιώξει να βρει Ρώσο αγοραστή για να προσλάβει τους υπαλλήλους της και να τους πληρώσει μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση. Δεν προσδιόρισε υποψήφιο αγοραστή. Η McDonald’s είπε ότι σχεδιάζει να αρχίσει να αφαιρεί χρυσές καμάρες και άλλα σύμβολα και πινακίδες με το όνομά της.

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικίνδυνο απρόβλεπτο περιβάλλον λειτουργίας, οδήγησαν τη McDonald’s στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της ιδιοκτησίας της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον εφικτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

  • Το πρώτο McDonald’s στη Ρωσία άνοιξε στο κέντρο της Μόσχας πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η Estee Lauder και η IBM αποφάσισαν επίσης να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. τους.

Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν έτοιμες να εθνικοποιήσουν ξένα περιουσιακά στοιχεία – όπως συνέβη με τη Renault – και ορισμένοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Ρώσους ότι οι αγαπημένες τους μάρκες θα είχαν εγχώριες εναλλακτικές.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των δυτικών κυρώσεων, υποσχόμενοι ότι η Ρωσία θα προσαρμοστεί και θα λάβει μέτρα για να σταματήσει τη φυγή ξένου νομίσματος και κεφαλαίων

Με πληροφορίες από Daily Mail

https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια