ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Προϋπόθεση για εκλογές η «συμφωνία» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


Shutterstock

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας του 2022 και του ΠΑΣΟΚ του 2022; Προσπαθώ να τις εντοπίσω. Μη μου πει κανείς ότι η ΝΔ δεν θα ήθελε να έχει στις τάξεις της πολλά από τα στελέχη του Νίκου Ανδρουλάκη. Και μη μου πει ακόμη ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν ζηλεύουν που ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν είναι δικό τους στέλεχος. Προσπαθούμε να πούμε το εξής: Κυβερνητική λύση θα υπάρξει. Επειδή υπάρχει μία αντικειμενική βάση συνεννόησης.

Το «ερώτημα» είναι αν μεταξύ των δύο χωράει και ένας ακόμη! Η απάντηση είναι προφανής: Εξαρτάται από τις περιστάσεις. Από το πως και το πότε θα φτάσουμε στις εκλογές και κυρίως ποιο θα είναι τότε το περιβάλλον. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τη μία και του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη υπάρχουν διαφορές. Όπως και να το κάνουμε δεν θα είναι εύκολο να καθίσουν σε ένα τραπέζι οι Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης. Ο μεγάλος συνασπισμός, πάντως, δεν θα είναι στο τέλος ένα καλό πράγμα. Όχι μόνο γιατί η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με Οικουμενικές, όπως έδειξε και το παρελθόν, αλλά και επειδή μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να προκύψει μόνο έπειτα από μια μεγάλη εθνική κρίση.

Φτάσαμε κιόλας στην Οικουμενική; Κάθε άλλο! Μπορούμε να δούμε μια τέτοια κυβέρνηση μόνο έπειτα από ένα ατύχημα και δεν θα πρέπει να ευχόμαστε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, μία κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ένα πιθανό σενάριο, αν και εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει την αυτοδυναμία. Διότι υπάρχει ακόμη στο τραπέζι το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Κι αν κάποιος το εύχεται αυτό περισσότερο απ’ όλους, αυτός ο «κάποιος» είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς η αυτοδυναμία της ΝΔ θα τον βγάλει από πολλούς προβληματισμούς.

Ναι, ο υπαρχηγός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο ορμώμενος από τα ορεινά της Αρκαδίας (η Αρκαδία έχει και θάλασσα), μπορεί να λέει ότι δεν θα ήθελε για πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, αλλά την κρίσιμη ώρα οι εξελίξεις θα τον προσπεράσουν. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ηγείται ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Είθισται! Θα μου πείτε ότι οι γάμοι δεν γίνονται με το ζόρι. Στην κανονική ζωή ισχύει αυτό. Στην πολιτική όχι! Όταν μία χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και έχει τόσο σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσει, τότε υπάρχουν και γάμοι με το ζόρι. Οι ψηφοφόροι τους επιβάλλουν.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αν αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει, η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε μία σκληρή εκλογική κόντρα με μάλιστα αβέβαιο αποτέλεσμα. Με τον Ερντογάν να περιμένει την ευκαιρία, είναι αμφίβολο αν η χώρα έχει την πολυτέλεια και των διπλών εκλογών. Ελέω απλής αναλογικής, βεβαίως – βεβαίως…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια