ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μπουρνούς: Aντί για συγγνώμη ζητάνε και τα ρέστα!

Σάκης Μουμτζής


Eurokinissi

Χάρη της συζητήσεως να δεχτώ πως ο εν λόγω βουλευτής από ενδιαφέρον για το νησί του είπε αυτά που είπε. Να δεχτώ επίσης πως τον χαρακτηρίζει μια κοινοβουλευτική απειρία. Αν υπήρχε μια γενική παραδοχή πάνω σε αυτή τη βάση, χωρίς κραυγές για προδοσία κ.λ.π., θα μπορούσε να κλείσει η συζήτηση εδώ. Βέβαια, θα έπρεπε ο βουλευτής να είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην κυρία Σβίγγου, για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων ανεύθυνων συμπεριφορών.

Αντ' αυτού είδαμε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρέχουν πλήρη πολιτική κάλυψη στον κύριο Μπουρνού. Κάποιοι εξ αυτών, οι πλέον θρασείς, να ζητάνε και τα ρέστα, κινούμενοι σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τον αρχηγό τους ο οποίος στις προκλήσεις του Ερντογάν κράτησε μια εθνικοενωτική στάση. Έκανε μια δήλωση εθνικής συσπείρωσης και άριστα έπραξε.

Συνεπώς, επιβάλλεται να δούμε ποιο ήταν το ατόπημα του κυρίου Μπουρνού, για να διαπιστώσουμε αν μιλούμε την ίδια γλώσσα.

Στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ό,τι λέγεται είναι απόρρητο. Τουλάχιστον θεωρητικά. Επειδή αυτό δεν τηρείται, η λειτουργία της συγκεκριμένης επιτροπής είναι για το θεαθήναι.

Ο κύριος Μπουρνούς στην επιτροπή έθεσε τέτοιας μορφής ερωτήματα στον υπουργό Εθνικής Αμύνης που αν αυτός τα απαντούσε θα αποκάλυπτε στρατιωτικά μυστικά. Και όχι μόνον αυτό. Ο εν λόγω βουλευτής δημοσιοποίησε τα ερωτήματα του που ήταν αμιγώς στρατιωτικής φύσεως, εξοργίζοντας τον υπουργό.

Προφανώς, ο κύριος Μπουρνούς δεν αντιλήφθηκε πως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποκάλυψη απόρρητων στρατιωτικών στοιχείων. Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος, είναι μια ανοησία για να μην πω ότι είναι κάτι πολύ βαρύτερο. Αυτό ακριβώς ήταν το λάθος του βουλευτή, για το οποίο δικαιολογημένα δέχτηκε κριτική και επιθέσεις. Πάνω σε ζητήματα στρατιωτικού απορρήτου δεν παίζονται κομματικά παιχνίδια.

Ακούω και διαβάζω το βλακώδες επιχείρημα πως οι Τούρκοι με τα drones ήδη γνωρίζουν τη διάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά. Συνεπώς, ισχυρίζονται, δε χάθηκε κι ο κόσμος που ένας βουλευτής ρώτησε δημοσίως κάτι παραπάνω.

Πρώτα-πρώτα, δε γνωρίζουμε τι γνωρίζουν οι Τούρκοι. Αλλά και αν όντως γνωρίζουν πολλά -όπως υποθέτω κι εμείς γνωρίζουμε πολλά για τις θέσεις της στρατιάς του Αιγαίου- αυτό τι σημαίνει; Πώς θα πρέπει να τους τα δώσουμε στο πιάτο με τα ίδια μας τα χέρια; Και δεν είναι μόνον ο κύριος Μπουρνούς. Και πιο μπροστά υπήρξαν διαρροές που προφανώς προήλθαν μέσα από το στράτευμα. Ήταν τόσο λεπτομερείς αυτές οι διαρροές που μόνον στρατιωτικοί θα μπορούσαν να τις γνωρίζουν.

Τα του στρατεύματος θα λυθούν με εσωτερικές διαδικασίες. Το πολιτικό πρόβλημα που προέκυψε με την επιπόλαιη—είμαι επιεικής—συμπεριφορά του κυρίου Μπουρνού μπορεί να αντιμετωπισθεί με την αποδοκιμασία της πράξης του από το κόμμα του.

Στο βαθμό που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλήφθηκε το ατόπημα του βουλευτή της, θα πρέπει να ανησυχούμε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια