ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Τσίπρας και ο ΤοτόςΣάκης Μουμτζής

Μόνον έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις του Α. Τσίπρα από την κυβέρνηση για τις πρόωρες εκλογές. Να ορίσει από τώρα την ημερομηνία τους -εδώ γελάνε- να αλλάξει κάποιους υπουργούς -εδώ γελάνε ακόμα πιο πολύ- να ελέγχονται «δημοκρατικά» τα ΜΜΕ - εδώ κουμπωνόμαστε - και 2-3 ακόμα απαιτήσεις ανάξιες αναφοράς.

Ώρες - ώρες διερωτώμαι αν αυτός ο άνθρωπος θέλει και τα λέει, αυτά που λέει. Είναι τόσο αφελή και χοντροκομμένα που αδυνατεί ο κοινός νους να δεχτεί ότι αποτελούν θέσεις ενός πρώην πρωθυπουργού. Ένας που διετέλεσε πρωθυπουργός για 54 μήνες δεν μπορεί, θα αντιλήφθηκε πως η σοβαρότητα είναι το στοιχειώδες προαπαιτούμενο για να μη σε παίρνουν οι πολίτες στο ψιλό. Και αυτά που ζήτησε χθες ο Α. Τσίπρας από τον πρωθυπουργό στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας.

Ενώ ο πρωθυπουργός δηλώνει urbi et orbi πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης του, ο Α. Τσίπρας κάνει πως δεν τον άκουσε και επαναλαμβάνει την εκτίμηση του πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Ή για να ακριβολογώ, εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδράσει δια των πρόωρων εκλογών. Δηλαδή δεν πιστεύει απλώς ο Α. Τσίπρας ότι θα διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο, προεξοφλεί πως θα τις κερδίσει κιόλας.

Ο πρωθυπουργός τι είπε; Επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του για εκλογές του χρόνου τέτοια εποχή και ζήτησε για το καλό του τόπου να μην υπάρξει παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Ακούσατε τη λέξη «Σεπτέμβριος;». Υπήρχε έστω ένας υπαινιγμός σε αυτά που είπε πως ενδέχεται να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές; Όχι.

Τότε γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί ουσιαστικά από την κυβέρνηση να πάψει να κυβερνά από τον Ιούνιο μήνα; Εντάξει, θα μου πείτε, έπιασαν οι ζέστες λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω. Αυτό σ' ενόχλησε που ζήτησε από τώρα υπηρεσιακούς υπουργούς; Εδώ πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές!

Πραγματικά δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν πολιτικό, όταν ουδείς τον παίρνει στα σοβαρά. Όταν τα όσα λέει αντιμετωπίζονται με συγκατάβαση ή και γέλωτες, πολλές φορές. Κάτι σαν τα ανέκδοτα με τον Τοτό.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς κουτοπόνηρο. Προβάλλει ως βέβαιες τις εκλογές τον Σεπτέμβριο, ώστε αν μεν διεξαχθούν να υποστηρίξουν πως έσυραν τον Μητσοτάκη σε αυτήν την κίνηση, διαφορετικά να τον εγκλωβίσουν στον μονόδρομο των εκλογών στο τέλος της θητείας.

Αδυνατούν να αντιληφθούν πως ένας πολιτικός με θεσμικό προφίλ δεν μπαίνει σε τέτοια παιχνίδια τακτικισμών. Αν ο πρωθυπουργός αντιμετώπιζε το προνόμιο που του δίνει το Σύνταγμα να προσφεύγει σε πρόωρες εκλογές ως ένα ακόμα τακτικό πλεονέκτημα, θα το χρησιμοποιούσε το φθινόπωρο του 2020 ή του 2021. Θα εξουδετέρωνε την απλή αναλογική και θα ανανέωνε με ασφάλεια την κυβερνητική του θητεία.

Φαίνεται πως ο Α. Τσίπρας πιστεύει πως τον συμφέρει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Κινδυνεύει όμως στο τέλος της τετραετίας να ξεμείνει από δυνάμεις και συγχρόνως να κουράσει ακόμα πιο πολύ τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους που τόσο έχει ανάγκη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια