ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Έκρηξη πληθωρισμού 8,6% στις ΗΠΑ - Ο υψηλότερος από το 1981Κατά 8,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο στις ΗΠΑ, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1981, ο οποίος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 8,3%.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Μάιο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 8,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, μια ευρεία καταγραφή των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από ό,τι εκτιμούσε ο Dow Jones 8,3%. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 6%, ελαφρώς υψηλότερος από την εκτίμηση του 5,9%. Σε μηνιαία βάση, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1%, ενώ ο πυρήνας αυξήθηκε κατά 0,6%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις 0,7% και 0,5%.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια της, κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης, δρομολογώντας τη σύσφιξη της πολιτικής της μετά τις ιδιαίτερα διευκολυντικές πολιτικές που υιοθέτησε για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ισχυρός πληθωρισμός δεν αποκλείεται να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις τιμές, με κίνδυνο να εκτροχιάσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμούν αναλυτές.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της επόμενης εβδομάδας , αλλά και τον Ιούλιο για να επιβραδύνει στη συνέχεια τις αυξήσεις.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια