ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Λαγκάρντ «εκτίναξε» το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου πάνω από το 4% – Ακολουθεί η Ιταλία


«Μπουρλότο» στην αγορά ομολόγων έβαλε η ανακοίνωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σταματά από τις αρχές Ιουλίου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αυξάνοντας παράλληλα κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα οι τιμές των ομολόγων στην ευρωζώνη δέχονται πιέσεις με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,39%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 4% και κυμαίνονταν στο 4,104%.

Ανάλογη ήταν η πορεία και του ιταλικού 10ετούς, που έφτασε στο 3,62%.

Εντωμεταξύ η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να είναι μεγαλύτερη από 0,25%.


Όπως εξήγησε η ίδια στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το ακριβές ποσοστό της δεύτερης αύξησης του επιτοκίου θα εξαρτηθεί από την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, που τώρα υπολογίζεται για το 20224 στο 2,1%. Στην περίπτωση που η πρόβλεψη αυτή τον Σεπτέμβριο παραμένει η ίδια ή επιδεινωθεί, τότε όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, η αύξηση του επιτοκίου θα ξεπεράσει το 0,25%.

Όσον αφορά στις σημερινές αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν ομόφωνα στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στο Άμστερνταμ, η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «ανοίγουν» μία νέα εποχή στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, επί μία δεκαετία η νομισματική πολιτική επιχειρούσε να συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού, αν όχι να αποφύγει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, ενώ σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πληθωριστική έξαρση.

Η ίδια απέδωσε την εκτίναξη του πληθωρισμού, πέρα από κάθε πρόβλεψη, στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 39% σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα στο σημείο αυτό η κυρία Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των προβλέψεων που έχει δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ, αναφέροντας ότι όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμούσε τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,1% ενώ η πρόβλεψη που δημοσιοποίησε σήμερα ανέβασε τον πήχη στο 6,8%. Ενώ για το 2024 προέβλεπε υποχώρησή του εντός του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, στο 1,9% (από 2,1% που ανακοίνωσε σήμερα).

Αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, η ΕΚΤ προβλέπει επιβράδυνσή της εξαιτίας των επιπλοκών που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και της ανόδου των τιμών στην ενέργεια. Έτσι, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος περιορίζεται στο 2,8% (από 3,7% που ήταν τον Μάρτιο), στο 2,1% για το 2023 (από 2,8% αντιστοίχως) και στο 2,1% για το 2024 (από 1,6%).

Συνοψίζοντας η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ με αποτέλεσμα οι προοπτικές να εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα. Ωστόσο, υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης το ευρώ υποχώρησε στην αγορά συναλλάγματος έναντι του δολαρίου στο 1,0697.

https://www.newsit.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια