ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πάλι μας έπιασαν οι… ντροπές. Αν νομίζει κανείς ότι τελειώσαμε με το 2015, γελιέται.


Αν έχει κάνει ένα «λάθος» η κυβέρνηση είναι ότι δεν δανείστηκε περισσότερα χρήματα απ' όσα χωράνε τα θησαυροφυλάκια του Δημοσίου. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Τότε που οι αγορές μας έδιναν όσα θέλαμε και μας έπιασαν οι ντροπές. Στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι οι άλλοι δεν είχαν ντροπές και μας μετέτρεψαν σε πειραματόζωα. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται: Αν νομίζει κανείς ότι τελειώσαμε με το 2015, γελιέται.

Κρίση χρέους, δραχμή, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και άλλα «νόστιμα» που έρχονται από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν «απειλούν» να επανέλθουν. Σαν να νομίζει κανείς ότι κλείδωσε τα θηρία στο θηριοτροφείο και μάλιστα έχει πετάξει το κλειδί στο βάθος του μαύρου ουρανού, για να ξυπνήσει μέσα σε μία ζούγκλα που τον κυνηγούν πεινασμένοι δεινόσαυροι…

Και το θέμα είναι ότι αυτή τη φορά οι λεγόμενοι αντισυστημικοί θα είναι περισσότερο «διαβασμένοι». Δεν θα επαναλάβουν τα λάθη της περιόδου 2012 – 2016, γεγονός που διευκόλυνε απίστευτα το έργο των πολιτικών τους αντιπάλων. Αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς, όπως λέει και ο Παύλος Πολάκης!

Η ακρίβεια θα κάνει τη σκληρή, τη βρώμικη δουλειά. Ο λαϊκισμός δεν θα επιστρέψει ως σανίδα σωτηρίας των απελπισμένων, όπως συνέβη το 2015, αλλά ως μια απόλυτα… λογική πρόταση! Και δεν είναι απαραίτητο να εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε το 2015. Λαϊκιστές υπάρχουν παντού. Και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Και είναι τόσο απρόβλεπτες οι εξελίξεις, ικανές να δημιουργήσουν μια μεγάλη οικονομική κρίση, σαν κι αυτή που φαίνεται να μας έρχεται, που δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.

Η επόμενη μάχη δεν θα είναι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, όπως δεν ήταν και εκείνη του 2015. Θα είναι μεταξύ του λαϊκισμού και των δυνάμεων της αγοράς. Την προηγούμενη μάχη την κέρδισαν οι αγορές, όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις συνταγές του Γιάννη με το ένα «ν». Την επόμενη φορά δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσει μια νέα κρίση. Ούτε και μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο λαϊκισμός θα κρυφτεί πίσω από την αριστερή ρητορική. Υπάρχουν και δεξιές ρητορικές που μια χαρά λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ουσία είναι ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με τους εφιάλτες μας. Και ότι και αυτή τη φορά δεν έχουμε άμυνες. Δεν προλάβαμε, θα μπορούσαμε να πούμε. Δεν μας βοήθησαν οι συγκυρίες, θα λέγαμε ακόμη. Αλλά όλα αυτά δεν αλλάζουν την ουσία: Μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Για άλλη μια φορά.

Θανάσης Μαυρίδης


thanasis.mavridis@liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια