ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία εισήλθε στη Φάση 2 συναγερμού - «Δεχόμαστε οικονομική επίθεση από τον Πούτιν»


Ap Images

Η Γερμανία εισήλθε σήμερα Πέμπτη στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία στάδια, λόγω της μειωμένης προμήθειας από τη Ρωσία και των υψηλών τιμών.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει τη ρήτρα που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μεταφέρουν το αυξανόμενο κόστος φυσικού αερίου στους πελάτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Το «στάδιο συναγερμού» της Φάσης 2 ξεκινά όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Αντιμετωπίζοντας τις φθίνουσες ροές φυσικού αερίου από τον κύριο προμηθευτή της Ρωσίας, η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης βρισκόταν στη Φάση 1 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης από τα τέλη Μαρτίου.

«Οικονομική επίθεση» από τον Πούτιν

«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: Η περικοπή των προμηθειών φυσικού αερίου αποτελεί οικονομική επίθεση εναντίον μας από τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με το σχέδιο Φάσης 2, το Βερολίνο θα παράσχει πιστωτική γραμμή 15 δισ. ευρώ για να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου. Επιπλέον, μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου θα ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι για να ενθαρρύνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο.

Στροφή στον άνθρακα

H Γερμανία έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μείωση της εισροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η στροφή στον άνθρακα.

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ' αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στις ανακοινώσεις για πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream, σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση σηματοδότησε μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

Η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί προβλέπει επίσης σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.

Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται στο 56%.

Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια