ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πρώην μισθοφόρος του Wagner Group: Να γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες δεν μπορούν να νικήσουν τους Ουκρανούς

Ο πρώην μισθοφόρος του Wagner Group, Μαράτ Γκαμπιντούλιν / Φωτογραφία: Twitter

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε ένας πρώην μισθοφόρος του διαβόητου Wagner Group την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν κατά την έναρξη του πολέμου το Κίεβο, ενώ εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους οι άνδρες του Βλαντίμιρ Πούτιν τα έχουν βρει σκούρα απέναντι στους Ουκρανούς.

Την ώρα που πρώην σύντροφοί του μετέχουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία, o Μαράτ Γκαμπιντούλιν, εξήγησε μιλώντας στο Reuters ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «αιφνιδιάστηκαν πλήρως από την αποφασιστική αντίσταση του ουκρανικού στρατού»

Σύμφωνα με τον 55χρονο πρώην μισθοφόρο ο ρωσικός στρατός δεν είχε αντιμετωπίσει άμεσα τα περασμένα χρόνια έναν ισχυρό εχθρό. Στη Συρία οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων διεξάγονταν κυρίως από αέρος, αφήνοντας στους μισθοφόρους τις μάχες σώμα με σώμα. Στην επίθεση στην Ουκρανία η ρωσική πλευρά περίμενε ότι θα αντιμετωπίσει μια ετερόκλητη δύναμη ρακένδυτων πολιφυλακών, αλλά σε καμία περίπτωση έναν καλά εκπαιδευμένο στρατό, είπε ο Γκαμπιντούλιν, αναφερόμενος στις συνομιλίες του με ανθρώπους από τη ρωσική πλευρά. «Παιδιά, αυτό είναι το λάθος σας», τους απάντησε.

Ρώσος πρώην μισθοφόρος «Αρνήθηκα να πάω στην Ουκρανία επειδή οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν προετοιμαστεί»

Ο Γκαμπιντούλιν φέρεται να πολέμησε ως μισθοφόρος για λογαριασμό της Ρωσίας στη Συρία και σε προηγούμενη σύρραξη στην Ουκρανία.


Προ διετίας εγκατέλειψε το Wagner Group Και τώρα δημοσιεύει ένα βιβλίο με τίτλο “Ιn the Same River Twice” («Δυο φορές στο ίδιο ποτάμι») για τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στον «ιδιωτικό στρατό του Πούτιν». Ο ίδιος επιμένει ότι δεν μετείχε σε εγκλήματα πολέμου που αποδίδονται σε πρώην συμμαχητές του στην Αφρική και αλλού.

Λίγους μήνες πριν την έναρξη στις 24 Φεβρουαρίου της ρωσικής εισβολής ο 55χρονος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρώην εργοδότη του, που προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει ως μισθοφόρος στα μέτωπα της Ουκρανίας. Αλλά, όπως λέει, αρνήθηκε πεπεισμένος ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν ήταν ικανές να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή.

Οι μισθοφόροι του Wagner Group εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2014, όταν η Ρωσία επιχείρησε με τη βοήθειά τους να καταλάβει την περιοχή του Ντομπάς στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα είναι παράνομη η χρήση ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, λόγος για τον οποίο το Κρεμλίνο διαψεύδει κάθε σχέση με τη διαβόητη παραστρατιωτική ομάδα.

Ο 55χρονος πρώην μισθοφόρος δεν είναι ο μοναδικός από τους Ρώσους μαχητές που έχουν μετάσχει στο παρελθόν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πούτιν κι έχουν γνώσεις για θέματα ασφαλείας που επικρίνουν από στρατιωτική σκοπιά την επίθεση στην Ουκρανία. Το Reuters παραθέτει τις απόψεις και του Ιγκόρ Γκίρκιν, που μετείχε προ οκταετίας στην ένοπλη εξέγερση των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία και του αρχιτέκτονά της, Αλεξέι Αλεξαντρόφ, οι οποί θεωρούν ότι ήταν λάθος η εισβολή κι ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν την πολεμική εκστρατεία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια