ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τον Ιούνιο σε διαβούλευση το πλαίσιο για τα offshore αιολικά – Ελεύθερη για όλους τους επενδυτές η μελέτη των οικοπέδων – Με ένα διαγωνισμό παραχώρηση και ταρίφα


Κώστας Δεληγιάννης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η ολοκλήρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας του πλαισίου για την ανάπτυξη offshore αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την αρχική προσέγγιση του υπουργείου, στην τελική εκδοχή του πλαισίου έχει γίνει μία σημαντική αλλαγή αναφορικά με τον τρόπο παραχώρησης των θαλασσο-τεμαχίων. Έτσι, αυτή δεν θα γίνεται με δύο ανταγωνιστικές φάσεις, όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά μέσα από έναν και μόνο διαγωνισμό, με τον οποίο ο επενδυτής που μειοδοτεί θα κατακυρώνει τόσο το «οικόπεδο», όσο και την ταρίφα για το έργο που πρόκειται να αναπτύξει.

Μελέτες 1-2 ετών

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα "βγάλει" αρχικά κάποια οικόπεδα προς παραχώρηση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μελετήσουν περισσότερα από ένα από αυτά τα θαλασσο-τεμάχια, ακόμη και όλα που πρόκειται να παραχωρηθούν. Κάτι που σημαίνει, αντίστροφα, ότι για το ίδιο «οικόπεδο» θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανεμολογικές μετρήσεις περισσότεροι από ένας επενδυτές.

Για την μελέτη των θαλάσσιων περιοχών προς παραχώρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική αίτηση στην ΕΔΕΥ, η οποία θα «τρέξει» τη διαδικασία. Έτσι, αν μία εταιρεία πληροί τα κριτήρια οικονομικής φερεγγυότητας, τότε η ΕΔΕΥ θα ανάβει το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση ανεμολογικών μετρήσεων στις περιοχές που αυτή ενδιαφέρεται.

Η εξέταση των θαλασσο-τεμαχίων από τους υποψήφιους «μνηστήρες» αναμένεται να διαρκέσει 1-2 χρόνια, ώστε στη συνέχεια να διεξαχθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός, για την υποβολή προσφορών. Επομένως, από όσους επενδυτές συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία, το αντίστοιχο «οικόπεδο» θα κατακυρώνεται σε εκείνον που θα ζητήσει τη μικρότερη προσφορά για την ανάπτυξη υπεράκτιου πάρκου στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Εξοικονόμηση χρόνου

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια