ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

FT: Περίπου 200 δισ. το κόστος απεξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργειαΣχεδόν 200 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα 195 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει η ΕΕ, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να επιτύχει ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό αποκαλύπτει προσχέδιο που επικαλούνται οι Financial Times στο οποίο τίθενται επιθετικοί στόχοι σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, με βάση το προσχέδιο των επικείμενων προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Βρυξέλλες αναμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών με στόχο τη μείωση του άνθρακα. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, αν θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.

Η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος, προτρέποντας τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματα αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα. Επιπλέον, επιδιώκει την έγκριση ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος.

Οι προτάσεις, οι οποίες θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, αποβλέπουν στη «ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας ούτως ώστε να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για μείωση 13% στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με ποσοστό 9% στην προηγούμενη πρόταση. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης έως το 2030, έναντι στόχου 40% μέχρι τώρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια