ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πρεμιέρα με περιπολίες τις επόμενες ημέρες -Τα «αγκάθια» των τουρνικέ και της ψηφιακής φοιτητικής ταυτότητας


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα

Σύντομα οι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί «πέφτουν» στη μάχη και ξεκινούν οι περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Μετά την ταχύρρυθμη εκπαίδευση στην Σχολή Αστυφυλάκων της Κομοτηνής, τα 400 στελέχη θα λάβουν δεκαήμερη άδεια και στην πορεία θα είναι εν αναμονή της καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ για τη Συνταγματικότητα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Προς ψήφιση το Διάταγμα

Έτσι λοιπόν, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιγράφει τη δράση και τις λειτουργίες των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Θα διασαφηνίζονται μεταξύ άλλων σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται οι Πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δεν θα λειτουργούν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Τι θα ισχύει για τους καλοκαιρινούς μήνες

Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών του Σώματος, θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

«Αγκάθι» παραμένει το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου, καθώς το νεοσύστατο σώμα θα κάνει "ποδαρικό", χωρίς να έχουν τοποθετηθεί στα Πανεπιστήμια τουρνικέ και κάμερες, όπως θα προβλέπεται και στο σχετικό Διάταγμα, καθώς η βασική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αστυνομικών είναι ο έλεγχος της πρόσβασης και αποτροπή εισόδου εξω-πανεπιστημιακών σε αυτά. Χωρίς τουρνικέ και ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα, αυτός ο έλεγχος δεν είναι εφικτός.

"Εμείς δεν πρόκειται να περιμένουμε πάρα ταύτα, τα παιδιά που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή, ύστερα από μία ολιγοήμερη άδεια που δικαιούνται να πάρουν, θα ξεκινήσουν τις περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των Πανεπιστημίων, ιδίως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία και εδώ στα καθ’ ημάς στην Αθήνα, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη. Υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας για το πώς θα γίνει αυτό και αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί", ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν άμεσα τις περιπολίες, ακόμα και χωρίς τις προβλεπόμενες υποδομές.

Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μελλοντικά να υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με επιπλέον προσλήψεις. "Η απόφαση που είχε υπάρξει από τον προκάτοχό μου και από την Κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση να προσληφθούν 400 ειδικοί φρουροί για τις ΟΠΠΙ, υπάρχουν όμως και επιλαχόντες γιατί ο Νόμος προέβλεπε δυνητικά σε πρώτη φάση το να έχουμε 1.000, δεν αποκλείω να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια