ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ο Ελληνας που μαθαίνει ζεϊμπέκικο τους Τούρκους, βίντεο


Στον κινηματογράφο Hsm της Άγκυρας ο δάσκαλος χορού Δημήτρης Πετρόπουλος, έκανε ένα βήμα προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μάλλον για την ακρίβεια έκανε πολλά βήματα, αφού δίδαξε τα μυστικά των Ελληνικών χορών σε πολυπληθές Τουρκικό κοινό.

Στο φεστιβάλ που διοργάνωσαν πριν από λίγες ημέρες οι 3 μεγαλύτερες σχολές χορού της Άγκυρας και ήταν αφιερωμένο στο Ελληνικό ζεϊμπέκικο ο κ. Πετρόπουλος ιδιοκτήτης ακαδημίας ζεϊμπέκικου στην Αθήνα, κλήθηκε από τους Τούρκους συναδέλφους του να μυήσει τους συμμετέχοντες στα μυστικά του Ελληνικού γλεντιού.


Οι μαθητές του ήταν από 18 έως 75 ετών και χωρίστηκαν σε πέντε γκρουπ των 55 ατόμων. «Ήρθαν άνθρωποι όχι μόνο από την Άγκυρα αλλά και από άλλες περιοχές όπως την Κωνσταντινούπολη , την Σμύρνη το Αϊβαλί και την Ασιατική πλευρά της Τουρκίας που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το ζεϊμπέκικο» λέει στο iefimerida ο Δημήτρης Πετρόπουλος και προσθέτει: « Όλοι μας έλεγαν ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά , ότι η τέχνη μας ενώνει και ότι οι δυο λαοί πρέπει να είναι αγαπημένοι».


Εμβληματικά ακούσματα όπως το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, ο Διγενής του Δημήτρη Μητροπάνου και η Στέλλα η Σμυρνιά πλημμύριζαν την αίθουσα και ξεσήκωσαν τους Τούρκους λάτρεις του χορού .

Τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ ,ο κ. Πετρόπουλος με δυο ακόμα δασκάλες συνεργάτιδές του ,την Ιωάννα Γρίβα και τη Ζωή Μελαχροινού δίδαξαν στους Τούρκους και άλλους χορούς όπως χασάπικο, συρτάκι , ικαριώτικο και καρσιλαμά.

Άλλωστε ο κ. Πετρόπουλος έχει κληθεί στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη πολλές φορές στο παρελθόν , για να διδάξει ζεϊμπέκικο στους Τούρκους. Μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ χορού στην Άγκυρα, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, οι Τούρκοι συνάδελφοί του ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που εξέφρασαν την επιθυμία η διοργάνωση να γίνει τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια