ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ευρωπαϊκό «Όχι» στις πληρωμές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια – Η καταλυτική στάση της Γερμανίας


Oλοκληρώθηκε η σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου αποφασίστηκε οι πληρωμές προς τη Ρωσία να γίνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια.

Μάλιστα, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, η Κάντρι Σίμσον, ξεκαθάρισε ότι η πληρωμή σε ρούβλια του ρωσικού φυσικού αερίου ή πετρελαίου – όπως ζητά η Μόσχα – αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή!

Η Κοινοτική αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα νομική καθοδήγηση από την Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός Ενέργειας πρότεινε, μιλώντας στο Politico, δεδομένης της νομικής ασάφειας, να επιτραπεί στις εταιρίες για κάποιους μήνες να πληρώνουν σε ρούβλια.

Ερωτηθείσα η Επίτροπος έκανε λόγο για παραπλανητικές πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι μίλησε με τον Υπουργό και συνόψισε πως θα υπάρξει νέα νομική καθοδήγηση από την Κομισιόν, τις επόμενες ημέρες για το τί μπορούν και το τί δεν μπορούν.

Κώστας Σκρέκας από τις Βρυξέλλες: Ενιαία αντιμετώπιση για τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας

Tην ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Το Βερολίνο τάσσεται, πλέον, υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, όπως είχε πει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων.

Προειδοποίησε, ωστόσο, για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας, τόσο για τη βιομηχανία, όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μία κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη – κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές», διευκρίνισε ο Χάμπεκ.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας – θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», σημείωσε.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.

Ο Χάμπεκ, πάντως, κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια