ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τέλος εποχής στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, με Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟΟ εναγκαλισμός του ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία έπειτα από δεκαετίες αμυντικής ουδετερότητας συνιστά ξεκάθαρη απόδειξη ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε οριστικά τέλος σε μία εποχή ευρωπαϊκών ψευδαισθήσεων για τη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: CNN.GR

Οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν την αμυντική ουδετερότητα που τήρησαν επί δεκαετίες και να αιτηθούν ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής μίας βαθιάς αλλαγής στην Ευρώπη ενώπιον ενός επιθετικού ρωσικού αυτοκρατορικού σχεδίου, σημειώνει σε ανάλυσή του ο Ρότζερ Κόεν των New York Times.

Τα δύο σκανδιναβικά κράτη κατέστησαν επί της ουσίας σαφές πως αναμένουν ότι η απειλή της Ρωσίας υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι διαρκής, ότι δεν θα καμφθούν από αυτήν και ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για «παρατηρητές». «Η στρατιωτική μη ευθυγράμμιση έχει εξυπηρετήσει καλά τη Σουηδία, αλλά το συμπέρασμά μας είναι ότι δεν θα μας εξυπηρετήσει εξίσου καλά στο μέλλον», δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Δεδομένου ότι οι στρατοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι ήδη καλά ενσωματωμένοι στο ΝΑΤΟ -ένας λόγος για τον οποίο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορεί να προχωρήσει γρήγορα-, ο άμεσος αντίκτυπος της μεταβολής της στρατηγικής πορείας των δύο χωρών, υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα είναι λιγότερο πρακτικός παρά πολιτικός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια