ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα με ευρωπαϊκά κονδύλια ζητεί η Αθήνα – Τι αποκαλύπτει το Politico


Ξανά στο προσκήνιο φαίνεται πως επανέρχεται το προσφυγικό, με την ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτων, Politico, να αποκαλύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε «εντατικές συζητήσεις» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάμεσα σε άλλα για την επέκταση του φράκτη στον Έβρο με ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που μέχρι πρότινος αρνούντο να συζητήσει η Κομισιόν.

Το ζήτημα του κατά πόσον τα κονδύλια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ήρθε στο προσκήνιο το περασμένο φθινόπωρο. Τότε η έγκριτη στήλη του Politico, Brussels Playbook ανέφερε για πρώτη φορά ότι 12 χώρες της ΕΕ - κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές, αλλά συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - έγραψαν στην Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο ζητώντας να δοθούν χρήματα για τείχη και φράχτες.

Αφού η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τείχη», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την διέψευσε και έριξε το βάρος του στην ιδέα, λέγοντας ότι νομικά θα μπορούσε να γίνει.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, η αρμόδια Επίτροπος, αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στη Νέα Υόρκη, καθώς οι συνομιλίες εντείνονται - και οι δύο βρίσκονται στην πόλη για το Διεθνές Φόρουμ Ανασκόπησης της Μετανάστευσης - ενώ οι Έλληνες αξιωματούχοι θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις. 

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα κονδύλια της ΕΕ που λαμβάνει μέσω του προγράμματος για τη διαχείριση των συνόρων και την πολιτική θεωρήσεων (BMVI) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής φραγμάτων. Συνολικά 28 χιλιόμετρα τείχους έχουν ήδη κατασκευαστεί κοντά στη διάβαση του ποταμού Έβρου. Η Αθήνα ζητά χρήματα της ΕΕ για άλλα 80 χιλιόμετρα - ένα αίτημα που είναι πιθανό να μην τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τη φον ντερ Λάιεν και την επίτροπο της Κομισιόν.

https://www.ethnos.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια