ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ (1994 – 97) ΘΡΙΑΜΒΟΙ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ


Πριν λίγες μέρες ήταν στην επικαιρότητα ο μεγάλος «πολιτικός μπάλα- δωρος» Πέτρος Δούκας γαμπρός του Μιλτιάδη Έβερτ, και σε συνδυασμό με την πρόσφατη μεταφορά ιστορικού βιβλίου του Στάθη Καλύβα «Θρίαμβοι και καταστροφές» που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, συνειρμικά πήγε το μυαλό μου στον Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος βίωσε επί 3,5 χρόνια το σισύφειο μαρτύριο θριάμβων και καταστροφών, που έφτασε στην πηγή, αλλά στέρεψε το νερό!
Η οικονομική φιλοσοφία του Κων. Μητσοτάκη 1990-93 δικαιώθηκε μιας και, η ίδια υιοθετήθηκε στην συνέχεια από Παπανδρέου, Σημίτη για την είσοδός μας στην ΟΝΕ, αλλά και αργότερα, για την διάσωση της οικονομίας όταν χρεοκόπησε. Αν η προσπάθεια του είχε τελεσφορήσει θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την χώρα.
 
Στο Σκοπιανό ήταν διαλλακτικός και αν έβρισκε αποδέκτες, θα είχε λυθεί με όσα θετικά συνεπάγεται.
Όμως ο Μητσοτάκης παραβίασε παράφορα την αρχή «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» υπέρβαλε σε αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις κ.τ.λ. με συνέπεια την καθίζηση του στις δημοσκοπήσεις.
Η επιστολή του Μ. Έβερτ μαζί με Στ. Δημα, Αθαν. Κανελλόπουλο, τον Σεπτέμβριο 1992 στην οποία επισήμαναν πως η κυβέρνηση απειλείται με κατάρρευση λόγο των μετώπων που έχει ανοίξει, είχαν δίκιο. Όμως ο Μ. Έβερτ λόγο του πάθους του να τον γράψει η …ιστορία, από νωρίς ναρκοθετούσε το κυβερνητικό έργο, και είχε υπερβεί τα εσκεμμένα.
 
Ο μειλίχιος και με σοφό στοχασμό Μ. Έβερτ δεν προέβλεψε πως όταν αντιστραφούν οι ρόλοι θα υποστεί διπλή ναρκοθέτηση στην πορεία του προς την πρωθυπουργία και όχι μόνο, τόσο από τον Κων. Μητσοτάκη όσο και από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη.
3-2-94 ΘΡΙ*Α*ΜΒΟ*Σ Ο Μ. Έβερτ εκλέχτηκε πρόεδρος τις Ν.Δ. με 141 ψήφους έναντι 37 ψήφους του Ι. Βαρβιτσιώτη.
Αρχικά φάνηκε ότι η εκλογή του θα απάλλασσε το κόμμα από την εσωστρέφεια και τις αναταράξεις.
12-6-94 ΚΑ+ΤΑ+ΣΤΡΟ+ΦΗ Ευρωεκλογές. (ΠΑΣΟΚ 37,61- Ν.Δ. 32,62) Η ΝΔ δεν πέτυχε το βασικό της εκλογικό στόχο, που ήταν η διατήρηση τουλάχιστον των ποσοστών που είχε λάβει κατά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 1993. Απουσίαζε εμφανώς από την προεκλογική εκστρατεία ο Κων. Μητσοτάκης.
16-10-94 ΘΡΙ*Α*ΜΒΟ*Σ Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Κερδίζει τους δύο μεγάλους δήμους (Αθήνα, Αβραμόπουλος- Θεσσαλονίκη Κοσμόπουλος,). Συνολικά, Ν.Δ. 128 δημάρχους 12 νομάρχες.
8-11-94 Ο Έβερτ στην ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματος δήλωσε: «Η Νέα Δημοκρατία σε ένα μόνο χρόνο κατάφερε να ανατρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα των βουλευτικών εκλογών του 1993 και των ευρωεκλογών, θέτοντας τις βάσεις ενός σταθερά ανερχόμενους πλειοψηφικού ρεύματος.
Στις 23-11-94 Η Ντόρα Μπακογιάννη παρέθεσε δείπνο σε βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
 
Στις 30-5-95 στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Αχ. Καραμανλής είπε στον Μητσοτάκη «Ευθύνεσαι για τη εικόνα διχασμού που υπάρχει στο κόμμα. Κάποτε υπήρξες πολέμιος την ΝΔ. Σε πήραμε σε αγκαλιάσαμε, σε κάναμε αρχηγό και πρωθυπουργό. Δεν μπορεί όμως, τώρα να υπάρχει διαρχία. Ξέχασέ το! Πρέπει να μαζέψεις τους δικού σου…….» Ο Μητσοτάκης δήλωσε «Επειδή ακριβώς θέλω να διαφυλάξω και να προστατεύω την ενότητα του κόμματος αρνούμαι να σου απαντήσω!»
22-9-1996 ΚΑ+ΤΑ+ΣΤΡΟ+ΦΗ Εκλογές ΠΑΣΟΚ 41,49 – ΝΔ 38,12 οδυνηρή ήττα! Ο Έβερτ ανακοινώνει την παραίτηση του. Ωστόσο αρκετοί βουλευτές τάσσονταν υπέρ της παραμονής του, έτσι έθεσε πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
29-9-96 Συνάντηση Ντόρας Μπακογιάννη με Γ. Σουφλιά κατά την οποία συμφώνησαν την υποστήριξη της υποψηφιότητας Γ. Σουφλιά Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη συνοδεύτηκε από έκκληση του Γ. Σουφλιά προς τον Μ. Έβερτ να αποσυρθεί για «να διευκολύνει το νέο ξεκίνημα της παράταξης»
4-10-96 ΘΡΙ*Α*ΜΒΟ*Σ Συνεδρίαση, βουλευτών, ευρωβουλευτών, και εκλεκτόρων της οργανωμένης βάσης, για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ. Έβερτ 103 ψήφους, Σουφλιάς 84. Έπρεπε όμως να γίνει επικύρωση της εκλογής, από το Δ’ συνέδριο. Το δυσάρεστο ήταν ότι η πλειοψηφία των οπαδών της ΝΔ δεν ήθελε Έβερτ. Την επομένη μέρα ο Μητσοτάκης έκανε την θανατηφόρα δήλωση. «Η τυπική ενότητα στη κορυφή επετεύχθη, αλλά ένα κόμμα θέλει και οπαδούς!»
6-11-96 Παρουσίαση της βιογραφίας του Κ. Μητσοτάκη από τη Νίτσα Θεοδωράκη-Λουλέ. Ο Σωτ. Κούβελας δήλωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει γράψει ακόμα την τελευταία ….σελίδα της βιογραφίας του, που ελπίζω να είναι ποιο σημαντική!
27-11-96 Συνήλθε το ΠΣ της ΝΔ. Έντονη λογομαχία μεταξύ Έβερτ-Μητσοτάκη και αποπομπή του από το πολιτικό συμβούλιο.
21-3-97 ΚΑ+ΤΑ+ΣΤΡΟ+ΦΗ Δ’ Συνέδριο Κ. Καραμανλής 1.408 ψήφους, Γ. Σουφλιάς 1.055 ψήφους, Μ. ‘Έβερτ 876, Βύρων Πολύδωρας 118.
Δεύτερη ψηφοφορία Κ. Καραμανλής 2.350, Γ. Σουφλιάς 1.048
Ο Κ. Καραμανλής θριάμβεψε διότι ήταν νέος άφθαρτος, ευπροσήγορος, ισχυρά συγκροτημένος, με ρητορική άνεση, ικανός, δυναμικός Κανείς δεν φανταζόταν ότι η πρωθυπουργική αδράνεια του θα γίνει η χαρά των γελοιογράφων, με όσα αρνητικά αυτό συνεπαγόταν, και ότι ο γαμπρός του Μ. Έβερτ θα μας το υπενθύμιζε!


ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ
Ένα αξιοσημείωτο λάθος του Έβερτ πριν της εκλογές 22-9-96, ήταν όταν στις 2-8-1996 κάλεσε την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει στην «απεμπλοκή των εργολάβων και των προμηθειών του Δημοσίου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης» Η δήλωση αυτή ανατίναξε τους εναπομείναντες διαύλους επικοινωνίας της ΝΔ με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που έλεγχαν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ. Έτσι προέκυψε η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ δήλωση του Μιλ. Εβερτ στις 7-11-96 όταν συνεδρίασαν οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ της Ν.Δ. «δεν είμαστε κόμμα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν συρόμαστε πίσω από το ΣΕΒ, το δικό μας κόμμα είναι κατεξοχήν λαϊκό κόμμα»

πηγή: Dionisis Kaparelis

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια