ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

DailyMail: 10 χώρες της ΕΕ πούλησαν όπλα αξίας 360 εκατ. ευρώ στη Ρωσία παρά την απαγόρευση του 2014


AP Images

Παραβίαση της απαγόρευσης πώλησης οπλισμού στη Ρωσία, αποκαλύπτει η Daily Mail σε δημοσίευμά της, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει από ανάλυση της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, έχουν πουλήσει στη Μόσχα στρατιωτικό υλικό ύψους 273 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρεται συνολικά 10 κράτη μέλη της ΕΕ παραβίασαν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εξάγοντας εξοπλισμό συνολικής αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ, εξοπλισμός που σήμερα χρησιμοποιείται από τους Ρώσους στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η εν λόγω κίνηση θα έπρεπε να είναι αδύνατο να υλοποιηθεί, λόγω του εμπάργκο της ΕΕ που απαγόρευε την πώληση όπλων στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι τότε, η ΕΕ απαγόρευσε «την άμεση ή έμμεση πώληση, προμήθεια, μεταφορά ή εξαγωγή όπλων και συναφούς υλικού κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού, παραστρατιωτικού εξοπλισμού και επομένως ανταλλακτικών, στη Ρωσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, τον περασμένο μήνα, ανακαλύφθηκε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία χρησιμοποίησαν ένα κενό στην απαγόρευση, όντας μόνο τρία από τα τουλάχιστον 10 κράτη μέλη της ΕΕ που εξήγαγαν σχεδόν 350 εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό που περιελάμβανε πυραύλους, ρουκέτες, όπλα και βόμβες.

Συγκεκριμένα, η Telegraph ανέφερε ότι το 78% του εν λόγω συνόλου προμηθεύτηκε από γαλλικές και γερμανικές εταιρείες.

Η παραβίαση της απαγόρευσης έγινε δυνατή με τη χρήση μιας τεχνικής παρασκηνιακής πόρτας που επέτρεπε συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν από την 1η Αυγούστου 2014 ή πρόσθετες συμβάσεις που θα βοηθούσαν στη σύναψη αυτών των συμφωνιών.

Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστελνε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ καθημερινά στη Ρωσία για ενέργεια, χρήματα που χρησιμοποιούνται στην εισβολή στην Ουκρανία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια