ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Τουρκική παράκρουση με τις ΗΠΑ για τη γενοκτονία των Αρμενίων… ΑΜΟΚΣτις 24 Απριλίου 1915, οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων – μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα.

Έτσι ξεκίνησε το μήνυμα του ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την ημέρα Μνήμης της εξόντωσης χιλιάδων Αρμενίων από τους Τούρκους. Αναφέρει τα εξής:

Σήμερα, θυμόμαστε το ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών.

Καθώς αναλογιζόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμες ουλές στον κόσμο. Και, καθώς θρηνούμε για όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern, ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τη θεραπεία και την οικοδόμηση του καλύτερου, πιο ειρηνικού κόσμου που επιθυμούμε για τα παιδιά μας.

Ένας κόσμος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, όπου τα κακά του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας δεν σημαδεύουν την καθημερινότητά μας και όπου οι άνθρωποι παντού είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Αυτή είναι επίσης μια στιγμή για να αναλογιστούμε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του αρμενικού λαού. Μετά από μια γενοκτονία, ο αρμενικός λαός ήταν αποφασισμένος να ξαναχτίσει την κοινότητά του και τον πολιτισμό του, τόσο συχνά σε νέα σπίτια και νέα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αρμενιοαμερικανοί αποτελούν ζωτικό μέρος του ιστού των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάνουν το έθνος μας πιο δυνατό και πιο δυναμικό, παρόλο που συνεχίζουν να κουβαλούν μαζί τους την τραγική γνώση του τι υπέμειναν οι πρόγονοί τους. Αναγνωρίζουμε τον πόνο τους και τιμούμε την ιστορία τους.

Σήμερα, 107 χρόνια μετά, ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία.Είναι έξω φρενών οι Τούρκοι με την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Αρμενική Γενοκτονία. Η αναγνώριση της έχει εξοργίσει τους Τούρκους απογόνους του Αττίλα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν “βάρβαρους” τους Δυτικούς.

Ο απαράδεκτος Ιμπαχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας ήταν ο χειρότερος. Ισχυρίστηκε τα εξής ανιστόρητα:

Σύγχρονοι βάρβαροι που σκότωσαν εκατομμύρια, ξεκίνησαν παγκόσμιους πολέμους, κατασκεύασαν όπλα μαζικής καταστροφής, έριξαν ατομικές βόμβες, έκαναν εμπόριο σκλάβων και εξέθεσαν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους…

Δεν υπάρχει γενοκτονία, εθνοκάθαρση ή κηλίδα Ολοκαυτώματος στην ιστορία μας.

Κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσίευσε ένα βίντεο με ξένους ηγέτες και έγραψε τα εξής τραγικά:

Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η «γενοκτονία» μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με δικαστική απόφαση τις τελευταίες ημέρες. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Το πιο προφανές παράδειγμα της υποκρισίας τους είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη λέξη «γενοκτονία» με πολιτικά κίνητρα για τα γεγονότα του #1915 χωρίς αρμόδια δικαστική απόφαση.

Δήλωση έκανε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία αναφέρει:

“Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος.

Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων.

Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενα επεισόδια στην ιστορία, όπως τα γεγονότα του 1915, θα πρέπει να μελετηθούν χωρίς προκαταλήψεις, με σεβασμό των επιστημονικών και νομικών αρχών, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη. Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση μιας Μικτής Επιτροπής Ιστορίας και άνοιξε τα αρχεία της.

Η Τουρκία αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της και στον κόσμο για να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης”.

Πηγή: hellasjournal.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια