ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της τέταρτης δόσης

Αλεξία ΣβώλουΜε το κύμα της υποπαραλλλαγής Όμικρον 2 να βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, δύο σημαντικοί δείκτες της πανδημίας - οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο και οι διασωληνώσεις - παρουσιάζουν ύφεση, αλλά ο σκληρότερος δείκτης, οι θάνατοι παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα με πλέον την ανάγκη να διαχωριστούν οι θάνατοι ασθενών από κορονοϊό και ασθενών με κορονοϊό να καθίσταται επιβεβλημένη.

Ωστόσο το γεγονός πως οι θάνατοι δεν μειώνονται αποτελεί από μόνο του προειδοποιητικό σινιάλο ότι η λοίμωξη covid δεν έχει εξελιχθεί σε «γριπούλα», όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, η ανάλυση του προφίλ των ασθενών που εισάγονται στη δεδομένη συγκυρία στο νοσοκομείο φανερώνει ποιες πληθυσμιακές ομάδες μένουν με την πάροδο του χρόνου απροστάτευτες ή έστω με ελαττωμένη προστασία, καθώς παρέρχονται οι μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό τους και αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διενέργειας της 4ης δόσης σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα και ηλικίας 60 ετών κι άνω που παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή λόγω βιολογικής γήρανσης.

Από τις 329 νέες εισαγωγές την ημέρα 8 στις 10 αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών, ενώ η πλειονότητα των νοσηλευομένων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ανθρώπους ηλικίας κοντά στα 80 έτη και με αρκετές συνοσηρότητες, όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι ειδικοί της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζουν την σταδιακή μείωση της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο όταν παρέλθουν 4 με 6 μήνες μετά την τρίτη δόση, ειδικά στα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και των 75 ετών, με την πιο ισχυρή απόδειξη της ανάγκης για την χορήγηση της 4ης δόσης να έρχεται από μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην πιο έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση.

​Μια πολύ πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, στις 13 Απριλίου, και περιέλαβε δεδομένα από περισσότερους από 180.000 ανθρώπους με μια ενδιάμεση ηλικία 72 έτη, επιβεβαιώνει ότι η χορήγηση της τέταρτης δόσης προστατεύει κατά 68% έναντι ανάγκης νοσηλείας λόγω Covid και κατά 74% έναντι θανάτου.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι συγκρίσιμα με την προστασία που εξασφαλίζει η 3η δόση και γι' αυτό έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Συνεπώς το μήνυμα προς τον πληθυσμό της πατρίδας μας είναι ότι αν και η παραλλαγή «Όμικρον» γενικά προκαλεί ηπιότερη νόσο, ο ιός αυτός δεν έχει γίνει ακόμα κοινό κρυολόγημα και μπορεί λοιπόν να προκαλέσει βαριά νόσο ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους.

Όσο λοιπόν προχωράμε προς την άρση των μέτρων προστασίας και επιστρέφουμε στην παλιά κανονικότητα (στους προ covid ρυθμούς ζωής), οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν την 4η δόση χωρίς να το σκεφτούν 2η φορά, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, αναμένοντας όπως όλοι μας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του ECDC σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμό μετά το τέλος του καλοκαιριού εκτιμά ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει σύσταση για την 4η δόση στον γενικό πληθυσμό, καθώς για μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας θα έχει πλέον παρέλθει ένα 6μηνο (ή και μεγαλύτερο διάστημα) από την πραγματοποίηση της 3ης αναμνηστικής δόσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια