ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Καναδάς: Ξεκάθαρες αποδείξεις για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, ψήφισμα του κοινοβουλίου για «γενοκτονία»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Στα μέσα Απριλίου μίλησε για πρώτη φορά περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία. EPA, Olivier Matthys

Τα μέλη του καναδικού κοινοβουλίου ενέκριναν χθες Τετάρτη ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» από τη Ρωσία.

Το ψήφισμα αναφέρεται σε «ξεκάθαρες και άφθονες αποδείξεις» ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με «συστηματικό και μαζικό τρόπο» από «τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθέτησε ψήφισμα που αφορά πράξεις γενοκτονίας του ουκρανικού λαού», ανέφερε το προεδρείο της καναδικής κάτω Βουλής μέσω Twitter.

Εισηγήτρια ήταν η Χέδερ Μακφέρσον του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP, κεντροαριστερά).

Αναφέρεται σε «εγκλήματα», συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, «μαζικών ωμοτήτων σε ουκρανικά εδάφη» και «εξαναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη ρωσική επικράτεια» ή ακόμη «περιπτώσεις ευρείας κλίμακας σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας και βιασμών».

Επικυρώνοντας το ψήφισμα, η Βουλή των Κοινοτήτων «αναγνωρίζει πως η Ρωσική Ομοσπονδία διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του ουκρανικού λαού».

Η υιοθέτηση του κειμένου καταγράφηκε περίπου δέκα ημέρες μετά την υιοθέτηση παρόμοιου ψηφίσματος από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Στα μέσα Απριλίου, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε για πρώτη φορά περί «γενοκτονίας» στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά ως «απαράδεκτο» τον όρο και τον ισχυρισμό αυτό.

«Βλέπουμε (…) επιθέσεις εναντίον αμάχων, χρήση σεξουαλικής βίας ως πολεμικού όπλου», ενέργειες εντελώς «απαράδεκτες», είχε πει ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα χθες ο κ. Τριντό δήλωσε πως η κυβέρνησή του αναζητεί τρόπους να «τιμωρήσει περαιτέρω», κατάσχοντας τα αγαθά τους, πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις.

Η κυβέρνηση θέλει ο Καναδάς να γίνει η πρώτη χώρα μεταξύ των μελών της G7 που θα ρευστοποιήσει ρωσικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία.

Η Οτάβα ανακοίνωσε εξάλλου νέες κυρώσεις σε βάρος 203 προσώπων, κατ’ αυτή «συνεργών» στην προσπάθεια προσάρτησης του Ντονμπάς.

Mε πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόντρεαλ, Καναδάςhttps://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια