ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Αρχαίος ναός αφιερωμένος στον Δία ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Ο Δίας-Κάσιος είναι ένας συνδυασμός του Δία, του Θεού του ουρανού στην αρχαία ελληνική μυθολογία, και του όρους Κάσιος στη Συρία, όπου κάποτε λάτρευε ο Δίας.

Στέφανος Νικήτας


EGYPTIAN MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαίου ναού που χτίστηκε για να τιμήσει τον Δία-Κάσιο, μια θεότητα που έχει τα χαρακτηριστικά τόσο του Δία όσο και του θεού του καιρού Κάσιου, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων τη Δευτέρα του Πάσχα (25 Απριλίου).

Τα ερείπια ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Τελ ελ- Φαραμα στη βορειοδυτική χερσόνησο του Σινά. Κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους (332 π.Χ. έως το 395 μ.Χ.), αυτή η περιοχή ήταν γνωστή ως η πόλη και το λιμάνι του Πηλουσίου, το οποίο βρισκόταν στις ανατολικές εκβολές του ποταμού Νείλου. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το Πηλούσιο για διάφορες λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και ως φρούριο κατά την εποχή των Αιγυπτίων Φαραώ. και τεχνουργήματα που χρονολογούνται στην ελληνορωμαϊκή, βυζαντινή, χριστιανική και ισλαμική περίοδο υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε με διάφορους τρόπους και τότε, σύμφωνα με μια εργασία του 2010 που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο του Σινά για τη Γεωλογία και την Ανάπτυξη.

Η αρχαιολογική ομάδα μπήκε στο ναό μετά από ανασκαφές γύρω από τα ερείπια δύο ροζ γρανιτένιων κιόνων που κείτονταν στην επιφάνεια του εδάφους, είπε στη δήλωση ο Μουσταφά Γουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Αυτές οι κολώνες κάποτε αποτελούσαν την μπροστινή πύλη του ναού, αλλά κατέρρευσαν στην αρχαιότητα όταν ένας ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την πόλη.

Οι ερευνητές γνώριζαν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι μπορεί να υπάρχει ναός Διός-Κασίου στην τοποθεσία. Στις αρχές του 1900 και αργότερα στη δεκαετία του 1990, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι οι κολώνες από γρανίτη πιθανότατα μεταφέρθηκαν με φορτηγίδες μέσω του Νείλου από το Ασουάν στη νότια Αίγυπτο στο Πελούσιο, σύμφωνα με το έγγραφο του 2010.


EGYPTIAN MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUITIES

Επιπλέον, ο αείμνηστος Γάλλος αιγυπτιολόγος Ζαν Κλεντάτ βρήκε στο σημείο ελληνικές επιγραφές, που δείχνουν ότι εκεί είχε χτιστεί ναός για τον Δία-Κάσιο κατά τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν έκαναν ποτέ επίσημη ανασκαφή στην τοποθεσία, η οποία βρίσκεται κοντά σε αρχαίο φρούριο και εκκλησία.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει προηγουμένως άγνωστα υπολείμματα του ναού, συμπεριλαμβανομένων μπλοκ γρανίτη που πιθανότατα ήταν μέρος μιας σκάλας που οδηγεί στην είσοδο του ναού στην ανατολική πλευρά του κτιρίου, Αιμάν Ασμάγουι, επικεφαλής του τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αρκετοί μεγάλοι ογκόλιθοι από ροζ γρανίτη βρέθηκαν στους δρόμους γύρω από την τοποθεσία του ναού, υποδεικνύοντας ότι μεταγενέστεροι εργάτες επαναχρησιμοποίησαν τις πέτρες του ναού για άλλα έργα, όπως κοντινές εκκλησίες.

Οι επιστήμονες τεκμηριώνουν τώρα τα μπλοκ που αναλύθηκαν πρόσφατα με φωτογραμμετρία, μια τεχνική στην οποία πολλές ψηφιακές εικόνες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικονικών τρισδιάστατων εικόνων, οι οποίες θα βοηθήσουν την ομάδα να προσπαθήσει να αναδημιουργήσει τον ναό εικονικά, είπε ο Χισάμ Χουσσείν, διευθυντής των αρχαιολογικών χώρων του Σινά.

Επιγραφές που βρέθηκαν σε μερικούς από τους ογκόλιθους από γρανίτη υποδηλώνουν ότι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αδριανός (κυβέρνησε το 117-138 μ.Χ.) ανακαίνισε τον ναό, πρόσθεσε ο Χουσεΐν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια