ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πέμπτος γύρος κυρώσεων στη Ρωσία - Μισέλ: Αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν μέτρα και για πετρέλαιο, αέριο


Φωτογραφία αρχείου

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά ανακοινώνουν ένα νέο γύρο «σαρωτικών» κυρώσεων στη Μόσχα για τις δολοφονίες αμάχων στην Ουκρανία, ενώ σφοδρές μάχες και ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούν σήμερα το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Aυτός ο πόλεμος είναι μια ανθρώπινη τραγωδία», υπογράμμισε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα και προσέθεσε ότι «μέτρα σε πετρέλαιο ή ακόμη και το αέριο θα χρειαστούν επίσης αργά ή γρήγορα».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι πρέπει να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες». «Δεν πρόκειται για ειδική επιχείρηση, αλλά για εγκλήματα πολέμου. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη, θα κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια», δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Πέμπτος γύρος κυρώσεων

Οι κυρώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters, θα απαγορεύσουν όλες τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία, θα αυξήσουν τους περιορισμούς στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κρατικές επιχειρήσεις στη Ρωσία και θα στοχεύουν Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις οικογένειές τους.

Η ΕΕ συζητά επίσης την επιβολή κυρώσεων στις κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι προτεινόμενες κυρώσεις της Κομισιόν, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα απαγορεύουν την αγορά ρωσικού άνθρακα και θα αποτρέψουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ. Παράλληλα, θα απαγορεύσει τις ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες οδικών μεταφορών και την πώληση στη Ρωσία υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας, ημιαγωγών, ευαίσθητων μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών αξίας 10 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΕΕ θα απαγορεύσει επίσης τις εισαγωγές ρωσικού ξύλου και τσιμέντου, καθώς και θαλασσινών και ποτών συνολικής αξίας περίπου 5,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Τέλος, θα αποκλείσει ρωσικές εταιρείες από τους διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων σε χώρες της ΕΕ και θα προσθέσει και άλλα άτομα στη λίστα αυτών που τα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ θα δεσμευτούν και δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ εργάζεται επίσης για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Η Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ήταν επιφυλακτική για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενη πλήρης απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας.

Ωστόσο, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της αποφασιστικότητας της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι η απαγόρευση του άνθρακα ήταν το πρώτο βήμα προς ένα εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια