ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Παίζει ξανά με τη φωτιά η Τουρκία πάνω από το ΑιγαίοΗ Τουρκία έχει σηκώσει και πάλι «μπαιράκι» και προκαλεί συνεχώς με επίκεντρο τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Φέρνοντας τους ιπτάμενους της Πολεμικής μας Αεροπορίας στα όρια τους.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΚΑ

«Η Τουρκία βομβαρδίζει αμάχους, επιτίθεται σε Αμερικανούς πολίτες ακόμα και σε έδαφος των ΗΠΑ, απειλεί του Συμμάχους της Αμερικής με πόλεμο και αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ενώ παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους ολιγάρχες της. Τώρα επιθυμεί από τους Αμερικανούς να της πουλήσουν όπλα ως ανταμοιβή». Αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης καμπάνιας «Νο Jets For Turkey» η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προωθείται στις ΗΠΑ από την Ελληνική Ομογένεια με μοναδικό στόχο να μπει φρένο σε ενδεχόμενη πώληση προς την Άγκυρα 40 καινούργιων μαχητικών F-16 με ταυτόχρονη αναβάθμιση ακόμη 80.

Τις τελευταίες ημέρες η αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει σημάνει «συναγερμό» όχι μόνο στην Πολεμική μας Αεροπορία. Η κινητοποίηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση των ΗΠΑ να πάρει το μήνυμα ότι η Τουρκία αποτελεί έναν επικίνδυνο παράγοντα στην περιοχή ο οποίος πλέον ποντάρει στον πόλεμο της Ουκρανίας την ώρα που και η ίδια έχει ανάλογες με τη Ρωσία αναθεωρητικές απόψεις τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο φυσικά και στην Κύπρο όπου έχει εισβάλει με ανάλογο τρόπο και ίδια επιχειρήματα.

Έπειτα από το «μασάζ» στην Άγκυρα η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έσπευσε να καταδικάσει τις Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο έπειτα από σχετική ερώτηση την ώρα που στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία η δυσαρέσκεια αν και δεν έχει εκφραστεί δημόσια είναι κάτι παραπάνω από έντονη για την ευνοϊκή μεταχείριση της Δύσης στην Άγκυρα έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Με την Ελλάδα και την Κύπρο να παίρνουν ξεκάθαρη στάση αλλά τα εύσημα να πηγαίνουν στην Άγκυρα παρά την τακτική ίσων αποστάσεων που ακολουθεί.

Το κείμενο της καμπάνιας «Νo Jets For Turkey» της οποίας ηγείται η οργάνωση «Hellenicleaders» είναι μεστό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό και καταδεικνύει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ γιατί δεν πρέπει να κάνει δεκτό το Τουρκικό αίτημα για πώληση καινούργιων μαχητικών στην TuAF. Στη σχετική ιστοσελίδα οι Αμερικανοί καλούνται να υπογράψουν ηλεκτρονικά ένα κείμενο-καταπέλτη προς την Τουρκία με το οποίο απευθύνονται στον Γερουσιαστή της περιοχής τους και του ζητούν να πει «όχι» στο Τουρκικό αίτημα.

Άλλωστε η στάση της Τουρκίας δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτά τα μαχητικά δεν πρόκειται να τα θέσει στη διάθεση της Συμμαχίας απέναντι σε ενδεχόμενη Ρωσική απειλή αφού η συμμετοχή της τις τελευταίες εβδομάδες στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της περιοχής είναι ανύπαρκτη. Τα καινούργια αλλά και τα αναβαθμισμένα F-16 η Τουρκία τα χρειάζεται για ένα και μόνο λόγο. Για να πιέσει στρατιωτικά την Ελλάδα και την Κύπρο και να τα χρησιμοποιήσει ενδεχομένως εναντίον τους προκειμένου να κερδίσει «ζωτικό χώρο» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο καταπατώντας συνθήκες και δικαιώματα στη λογική της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» να βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ενδεικτική. Η Τουρκία έχει σηκώσει και πάλι «μπαιράκι» και προκαλεί συνεχώς με επίκεντρο τα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Φέρνοντας τους ιπτάμενους της Πολεμικής μας Αεροπορίας στα όρια τους και «φλερτάροντας» και πάλι με το ατύχημα. Αφού Ελληνικά και Τουρκικά μαχητικά εμπλέκονται πλέον καθημερινά σε καταστάσεις υψηλής έντασης και σε πολύ μικρό χώρο. Και όσο τα Ελληνικά «γεράκια» «σαρώνουν» στα «kill» τόσο πιο προκλητικοί γίνονται οι γείτονες με ότι αυτό συνεπάγεται.

https://www.newpost.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια