ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΜΎΘΟΙ αλήθειες, υπερβολές, ρωσική προπαγάνδα και στρεβλώσεις για το τάγμα "Azov".


Η ακροδεξιά στην Ουκρανία δεν πλησιάζει το 2% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ο Vyacheslav Lykhachov. Ισραηλινός, ιστορικός, πολιτικός αναλυτής, με καταγωγή από τη Ρωσία εξηγεί ορισμένα ζητήματα.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών. Επικεφαλής της Ομάδας Παρακολούθησης των Δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων. Για δεκαπέντε χρόνια ηγείται ενός Προγράμματος Παρακολούθησης Εγκλημάτων Μίσους στην Ουκρανία. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια μελετά την ξενοφοβία και τα ακροδεξιά κινήματα στον μετασοβιετικό χώρο. 

Συγγραφέας των βιβλίων «Ναζισμός στη Ρωσία», «Δεξιός εξτρεμισμός στην Ουκρανία: Το φαινόμενο του «Σβόμποντα». Συγγραφέας ερευνητικών εκθέσεων «Η Ακροδεξιά στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», «Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ως απειλή για την ουκρανική δημοκρατία» και άλλων. Ασχολήθηκε ενεργά με τη διατήρηση της εβραϊκής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδρυτής του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού των Εβραίων της Μπουκοβίνιας στο Τσέρνοβτσι. Εργάστηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Ισραηλινό Εθνικό Μνημείο για τα Θύματα της Καταστροφής και του Ηρωισμού του Yad Vashem (Ιερουσαλήμ). Δίδαξε στο Ινστιτούτο Ασίας και Αφρικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο «Kyiv-Mohyla Academy». https://ccl.org.ua/.../euromaidan-sos-honest-answers-to.../ και https://euromaidanpress.com/.../what-is-azov-regiment.../

1. Νεοναζιστικό σύνταγμα/ταξιαρχία/τάγμα Azov;
«Λοιπόν, σε ποιο βαθμό το Αζόφ είναι πραγματικά απειλή; ” Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πιθανότατα δεν φταίει το άτομο, ότι δεν γνωρίζει κάτι, δεν καταλαβαίνει ή δεν ξέρει πώς να αναλύσει κριτικά τις πληροφορίες. Το γεγονός ότι το άτομο ρωτά, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να θεωρηθεί ως μια συνειδητή πρόσκληση για διαφώτιση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Πρώτα απ 'όλα, όταν κάποιος, για παράδειγμα, ένας δημοσιογράφος, ρωτά για το σύνταγμα Azov, νομίζω ότι αξίζει να μάθουμε τι γνωρίζει γενικά για το Azov, πώς το γνωρίζει και γιατί η ερώτηση για αυτή τη μονάδα του Εθνικού Πράγματι προκύπτει φρουρά. Μεταξύ των δυτικών δημοσιογράφων και όλων όσοι πιστεύουν ότι γνωρίζουν κάτι για την «ουκρανική κρίση», σχεδόν πάντα τίθεται το ερώτημα του «Αζόφ». Ωστόσο, αν ρωτήσετε, λίγοι μπορούν ακόμη και να διατυπώσουν τι ακριβώς τους ανησυχεί και από πού προήλθαν οι λόγοι αυτής της ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές έχετε να αντιμετωπίσετε δύο επιλογές: α) όλοι μιλούν για το Azov, κάθε μέσο γράφει για αυτό. β) αναφέρεται από Ρώσους στο πλαίσιο της «ντεναζικοποίησης». Στην πρώτη περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να περιοριστούμε στη δήλωση ότι ο ενθουσιασμός των μέσων τροφοδοτείται από μόνος του: τα ΜΜΕ γράφουν για το Azov απλώς και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο επειδή τα μέσα ενημέρωσης γράφουν για το Azov.

 Είναι απλώς μια εμμονή στην οποία δεν αξίζει να αντιδράσουμε. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να διατυπώσουμε ξεκάθαρα τον παραλογισμό της ιδέας ότι τυχόν ισχυρισμοί του Κρεμλίνου έχουν κάποια βάση. Κανείς με το σωστό μυαλό δεν θα αναζητούσε τη βάση για τους ρωσικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα βιολογικά εργαστήρια που παράγουν το όπλο που μπορεί να χτυπήσει μόνο Ρώσους. Εάν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ισχυριστεί ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στην Ουκρανία, κανείς δεν θα ελέγξει εάν πραγματικά διεξάγεται πόλεμος στην Ουκρανία. Το δυτικό κοινό θα πρέπει απλώς να συνηθίσει στην ιδέα ότι η Ρωσία και οι αξιωματούχοι της λένε ψέματα, απλά ψέματα, χωρίς κανένα λόγο, κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους. Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσει αυτό για έναν δυτικό άνθρωπο, αλλά είναι απαραίτητο. Στις περιπτώσεις που συζητήθηκαν, είναι λογικό να περιοριστείτε στη δήλωση ότι το Azov είναι μια από τις μονάδες της Ουκρανικής Εθνοφρουράς, η οποία είναι αυτή τη στιγμή, ενώ ο ερευνητής ικανοποιεί την περιέργειά του, προστατεύοντας τους αμάχους της Μαριούπολης από την εξόντωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή θα είναι μια επαρκής απάντηση. Έχει νόημα μόνο να συμπεριληφθούν οι λεπτομέρειες που συζητούνται παρακάτω, όταν ο ερωτών γνωρίζει πραγματικά κάτι για το υπό συζήτηση θέμα. Έτσι, η σύντομη απάντηση στην ερώτηση είναι όχι, το Azov δεν είναι ένα σύνταγμα νεοναζί.

2. Είναι όλα τα μέλη του συντάγματος νεοναζί;
Όχι φυσικά. Δεν υπάρχουν μονάδες που έχουν δημιουργηθεί με βάση την ιδεολογία μεταξύ της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, ούτε υπάρχουν μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η μόνη δυνατή ιδεολογία οποιασδήποτε μονάδας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας είναι το Πειθαρχικό Καταστατικό. Μεταξύ άλλων κανόνων, ορίζει την υποχρέωση «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τιμής και αξιοπρέπειας» και «αποχή από εκφράσεις και ενέργειες που μπορούν να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να ταπεινώσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια ενός ατόμου». Απαντώντας όχι μόνο από τεχνικής άποψης, θα μπορούσα να προσθέσω ότι υπήρχαν άτομα με νεοναζιστικό υπόβαθρο και ακροδεξιές απόψεις μεταξύ των ιδρυτών και των αγωνιστών του Αζόφ από την αρχή. Ωστόσο, δεν είχαν όλοι οι ιδρυτές του τάγματος τέτοιο υπόβαθρο. Μεταξύ των πρώτων μαχητών του Αζόφ, ακτιβιστών από τις ομάδες Automaidan, υπήρχαν αρκετοί εθνικοί Εβραίοι (και τουλάχιστον ένας Ισραηλινός πολίτης), για παράδειγμα. Οι περισσότεροι από τους μαχητές της Ακροδεξιάς εγκατέλειψαν το σύνταγμα μέχρι το τέλος του 2014. Οι υπόλοιποι ριζοσπάστες της Δεξιάς, που εξέφρασαν ξεκάθαρα τις απόψεις τους, σκόπιμα «εκκαθαρίστηκαν» από τη νέα διοίκηση του συντάγματος το 2017. Τα τελευταία χρόνια, εκεί Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για κατηγορίες ότι οι νεοναζί υπηρετούν στο σύνταγμα του Αζόφ.
 
3. Είναι παραστρατιωτική ή επίσημη δομή;
 Το "Azov" είναι μια ξεχωριστή μονάδα ειδικού σκοπού της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας (στρατιωτική μονάδα 3057), μια επίσημη κυβερνητική μονάδα υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας. Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένες εθελοντικές μονάδες που δημιουργήθηκαν το 2014, η «Azov» δεν ήταν ποτέ ανεπίσημη μονάδα, ήταν μέρος του MIA από την αρχή. Ως εκ τούτου, είναι λάθος να το αποκαλούμε «πολιτοφυλακή», ο όρος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σε σχέση με το «Azov».

4. Ποιος υπηρετεί στο Αζόφ; 
Εκείνοι που είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα και τον λαό της και που έχουν περάσει την ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής (το «Azov» απολαμβάνει το πλεονέκτημα της δυνατότητας επιλογής – υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν στις τάξεις του). Υπάρχουν άνθρωποι διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής – Ρώσοι, Εβραίοι, Τάταροι της Κριμαίας μεταξύ άλλων, με διάφορες θρησκευτικές απόψεις και πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν υπάρχει περιορισμός στο ποιος θα μπορούσε να είναι μέρος του. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της μονάδας, η πλειοψηφία του προσωπικού είναι ρωσόφωνο.

5. Είναι ο επικεφαλής του «Azov» και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Σώμα»; Όχι. Οι ενεργοί στρατιωτικοί στην Ουκρανία δεν επιτρέπεται να είναι μέλη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος, επειδή η υπεράσπιση της πατρίδας θεωρείται ότι υπερβαίνει τα κομματικά συμφέροντα και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Ο Andriy Biletsky, ο επικεφαλής του πολιτικού κόμματος «Εθνικό Σώμα», ο οποίος έπαιξε πραγματικά ρόλο στη συγκρότηση της μονάδας και δικαίως θεωρείται ο ιδρυτής της, ηγήθηκε του «Azov» μόνο για μερικούς μήνες το καλοκαίρι και την αρχή. του φθινοπώρου του 2014, έχοντας έκτοτε επιστρέψει στην πολιτική δραστηριότητα. Δεν είναι μυστικό ότι βρισκόταν σε επαφή με το δικό του «εγκεφαλικό παιδί», μάζευε χρήματα για θεραπεία και αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών, εμπλέκει τους πρώην αδερφούς του στα όπλα στα πολιτικά του σχέδια ή εμπορικές οργανώσεις (πρώτα από όλα ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας), αλλά από τον Οκτώβριο του 2014 δεν έχει καμία επίσημη σχέση με τη μονάδα «Azov».

6. Είναι το National Druzhyny (εθελοντικό απόσπασμα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης) μέρος του Συντάγματος του Αζόφ; Όχι. Το National Druzhyny είναι ένας δημόσιος οργανισμός, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν δραστηριοποιείται για σχεδόν δύο χρόνια. Δεν είχε άμεση σχέση με το σύνταγμα της Εθνικής Φρουράς. Ωστόσο, ο Ihor Mykhaylenko ήταν επικεφαλής του National Druzhyny, ο οποίος διαδέχθηκε τον Andriy Biletsky ως διοικητής συντάγματος.

7. Είναι το σύνταγμα του Αζόφ μια πτέρυγα μάχης του Εθνικού Σώματος; Φυσικά και όχι. Το πολιτικό κόμμα δεν έχει άμεση σχέση με το σύνταγμα. Το σύνταγμα υπάρχει χωριστά από το κόμμα όχι μόνο τυπικά αλλά και στην ουσία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και η Εθνοφρουρά είναι εκτός πολιτικής. Ωστόσο, η δημιουργία του Azov είναι αυτό για το οποίο είναι πιο περήφανος ο Andriy Biletsky. Ήταν η συμμετοχή στην ATO (Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση), η απελευθέρωση της Μαριούπολης και το επιτυχημένο PR του συντάγματος που έκανε τον Andriy Biletsky διάσημο και δημοφιλή, εξασφάλισε την εκλογή του στο κοινοβούλιο και την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης. Γι' αυτό ο Μπιλέτσκι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το «σήμα κατατεθέν» του Αζόφ στην πολιτική ζωή. Το πρώτο του πολιτικό έργο μετά την επιστροφή του στη δημόσια ζωή τον Οκτώβριο του 2014 ονομαζόταν ακόμη και το Αζοφικό Πολιτικό Σώμα. Ο Andriy Biletsky ήταν στην ευχάριστη θέση να ενταχθεί στους βετεράνους του συντάγματος στο Κόμμα του Εθνικού Σώματος και σε ένα σύνολο δημόσιων οργανώσεων γύρω από το κόμμα που ονόμασε «κίνημα του Αζόφ». Εξακολουθούν να διατηρούνται ορισμένοι άτυποι σύνδεσμοι. Αλλά πρόκειται περισσότερο για τη δημόσια νομιμοποίηση και τη μετατροπή ενός συγκεκριμένου κοινωνικού κεφαλαίου, το οποίο κέρδισε η ATO, σε πολιτικό. Το ίδιο έκαναν και άλλα δημόσια πρόσωπα που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό ως ιδρυτές εθελοντικών σχηματισμών – για παράδειγμα, ο πρώτος διοικητής του τάγματος Donbas Semen Semenchenko.

8. Οι ακροδεξιοί από την Ευρώπη / ΗΠΑ υπηρετούν εκεί; 
Όχι. Οι ξένοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν καθόλου στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς (σε αντίθεση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή, το 2014, όταν δεν τηρήθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες, πράγματι de-facto υπήρχαν ξένοι στο "Azov" (στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η μονάδα είχε στην πραγματικότητα τρεις φορές περισσότερους μαχητές από στη λίστα – τότε ήταν μια κοινή πρακτική). Ο Αζόφ ενδιαφερόταν για άτομα με εμπειρία υπηρεσίας στους δυτικούς στρατούς. Από την πλευρά τους, οι ξένοι έλκονταν στο Αζόφ από την ακροδεξιά εικόνα της μονάδας.

Το 2014, οι προσωπικές σχέσεις ήταν επίσης σημαντικές. Μεταξύ των ιδρυτών του Azov υπήρχε μια ομάδα ακτιβιστών με επιρροή με ακροδεξιό υπόβαθρο. Τους εξέτασαν άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ξένων ομοϊδεατών τους. Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε 8 χρόνια. Δεν υπάρχουν ξένοι, ειδικά από δυτικές χώρες, στο Αζόφ εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί ριψοκίνδυνοι δυτικοί ακροδεξιοί προσπάθησαν να ενταχθούν στο σύνταγμα. Στην καλύτερη περίπτωση, είχαν λίγο χρόνο να απολαύσουν φθηνή και ποιοτική ουκρανική μπύρα και να επιστρέψουν στο σπίτι. Στη χειρότερη, οι πιο επίμονοι και ριζοσπαστικοί έπρεπε να εκδιώξουν από τη χώρα η SBU.
9. Θεωρείται η οργάνωση εξτρεμιστική; Θεωρείται στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου, όπως γνωρίζουμε, το Facebook και το Instagram θεωρούνται εξτρεμιστικοί πόροι. Ωστόσο, μπορούμε να αναφέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητήθηκε η πρωτοβουλία αναγνώρισης του Azov ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης. Τότε, με φόντο την ανάπτυξη της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη χώρα, για πρώτη φορά οι βουλευτές αποφάσισαν να συμπεριλάβουν επιδεικτικά στη λίστα τέτοιων οργανώσεων κάποια ξένη ομάδα «λευκών υπέρμαχων», όπως αποκαλούν την ακροδεξιά. στις Ηνωμένες Πολιτείες (προηγουμένως, μόνο ισλαμιστές, ορισμένα εθνικά αυτονομιστικά κινήματα και αριστεροί ριζοσπάστες βρίσκονταν σε αυτόν τον κατάλογο). https://www.state.gov/foreign-terrorist-organizations/ Ωστόσο, οι εμπνευστές που καθοδηγήθηκαν από την εικόνα που δημιούργησαν τα ΜΜΕ, δεν κατάλαβαν καν ότι επρόκειτο για απόσπασμα κρατικού φορέα και όχι για μια άτυπη παραστρατιωτική ομάδα. Μετά από διευκρίνιση, η πρωτοβουλία έχει ξεχαστεί και η πρώτη ομάδα «λευκών υπέρμαχων» που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα.

10. Τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου; Είναι γνωστό ότι μόνο ένα δικαστήριο καθορίζει εάν ένα άτομο είναι εγκληματίας. Ωστόσο, όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης, είναι πιο δύσκολο. Ακόμη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σεργκέι Σόιγκου δεν έχουν αναγνωριστεί ως εγκληματίες πολέμου, τουλάχιστον όχι ακόμη. Εάν επαναδιατυπώσουμε την ερώτηση: «Υπάρχουν αξιόπιστοι λόγοι να υποθέσουμε ότι μαχητές του Αζόφ μπορεί να θεωρηθούν ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου», η απάντηση θα είναι ναι. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το 2014 ορισμένοι μαχητές παραβίασαν τους νόμους και τα έθιμα του πολέμου εναντίον αμάχων. 

Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις δεν ήταν συστηματικές και όσοι πιθανώς διέπραξαν εγκλήματα έχουν εγκαταλείψει τη μονάδα το αργότερο μέχρι το 2015. Επιπλέον, αξίζει να προστεθεί ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύεται ότι το 2014 σημειώθηκαν σπάνιες παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου σχεδόν σε κάθε μονάδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις γνωστές πληροφορίες, υπήρξαν λιγότερες παραβιάσεις όπως αυτή σε «ιδεολογικούς» σχηματισμούς, όπως το Azov ή το Ουκρανικό Σώμα Εθελοντών του Δεξιού Τομέα, παρά στους «συνηθισμένους» (για παράδειγμα, το διαβόητο τάγμα Tornado). Φαίνεται ότι η SBU (Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζώνη ATO (Ζώνη Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης) από την πλευρά της γραμμής επαφής που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση. Ωστόσο, το μέγεθος των παραβιάσεων δεν μπορεί να συγκριθεί με την αιματηρή ανομία των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη.

11. Το Azov αντιπροσωπεύει «την αγνότητα της λευκής φυλής»; Όχι. Ούτε το πολιτικό κόμμα του Εθνικού Σώματος δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ναι, ο Andriy Biletsky έκανε προσωπικά ρατσιστικές δηλώσεις το 2006-2010. Ωστόσο, ακόμη και σε άτυπη επικοινωνία, δεν έχουν καταγραφεί τέτοιες δηλώσεις του από τις αρχές τουλάχιστον του 2014.

12. Το Αζόφ διεξάγει λαμπαδηδρομίες; Αυτό σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει ούτε τη δραστηριότητα ούτε τη φύση της ιδεολογίας. Στο Όσλο μια λαμπαδηδρομία τιμήθηκε στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης του λευκού Αντερς Μπρέιβικ. Με λαμπαδηδρομία γιορτάζεται στη Μόσχα η νίκη επί του ναζισμού. Η λαμπαδηδρομία ασκείται από την Εταιρεία του Ερυθρού Σταυρού στην Ιταλία και τον στρατό στη Γερμανία, ασκήθηκε από Σοβιετικούς κομμουνιστές και πρωτοπόρους τελικά.

13. Το Azov εξυμνεί τη ναζιστική ιδεολογία; «Περιφρονούμε τον Ναζισμό και τον Σταλινισμό», αναφέρεται σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις στο επίσημο κανάλι Telegram της μονάδας (από τις 28 Μαρτίου). Παρεμπιπτόντως, δηλώνεται στα ρωσικά.
14. Μαχητές του Αζόφ διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη (και οι δύο ιστορίες του 2014 και από τις 24 Φεβρουαρίου ξεχωριστά). Όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούσαν να συμβούν μεμονωμένες περιπτώσεις με συγκεκριμένη πιθανότητα. Ωστόσο, τέτοιες περιπτώσεις δεν ήταν (και δεν είναι) καθόλου συστημικές. Η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία ήταν παρούσα στη Μαριούπολη μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2022 (και συνεχίζει να εργάζεται στο Ντόνετσκ), δεν κατέγραψε καθόλου τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμη και η ρωσική πλευρά δεν παρείχε πειστικά στοιχεία για τέτοια εγκλήματα. Ωστόσο, οποιεσδήποτε υποθετικές παραβιάσεις του Azov, που προστατεύει τους αμάχους από τον επιτιθέμενο, δεν μπορεί καν να συγκριθεί θεωρητικά με αεροπορικές επιδρομές στο μαιευτήριο ή στο δραματικό θέατρο όπου κρύβονταν γυναίκες και παιδιά. Με φόντο μια πόλη με 400.000 προπολεμικούς πληθυσμούς εξαφανισμένους από προσώπου γης, καμία ρωσική κατηγορία κατά των υπερασπιστών της Μαριούπολης δεν αξίζει καν να αναφερθεί.

Λοιπόν, αν όλα είναι τόσο προφανή, γιατί το δυτικό κοινό συνεχίζει να εκφράζει ανησυχία για το Azov;
Καταρχάς ισχύει το ακροδεξιό και σε ορισμένες περιπτώσεις νεοναζιστικό υπόβαθρο ορισμένων από τους ιδρυτές του Azov. Αυτό αντικατοπτρίστηκε εν μέρει στο έμβλημα του Αζόφ. Αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίστηκε στις δραστηριότητες του Azov με κανέναν τρόπο. Για παράδειγμα, στη Μαριούπολη υπήρχε μια αρκετά μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, λειτουργούσε μια συναγωγή, η οποία σε οκτώ χρόνια δεν αντιμετώπισε ποτέ κανένα πρόβλημα με κανέναν μαχητή του Αζόφ. Ανάλογη είναι η κατάσταση με τους μουσουλμάνους της πόλης ή με μια μεγάλη (περίπου 100.000) ελληνική κοινότητα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εθνοτικές κοινότητες της Μαριούπολης, καθώς και για όλους τους κατοίκους της πόλης, είναι η αδιάκριτη χρήση βαρέων όπλων σε αστικές υποδομές από Ρώσους επιτιθέμενους. Αλλά το γεγονός ότι ο Andriy Biletsky, ο ιδρυτής του Azov, συνέχισε να εκμεταλλεύεται το όνομα του συντάγματος για χρόνια δημιουργώντας νέα πολιτικά σχέδια εθνικιστικών προσανατολισμών, επιπλέον μπέρδεψε τον εξωτερικό παρατηρητή. H λεπτομερής ανάλυση των ερωτήσεων που αφορούν το Azov θα βοηθήσει στην κατανόηση αυτού του ζητήματος.

Η ρωσική προπαγάνδα εμπλέκεται στη δημιουργία της εικόνας ενός εγκληματικού νεοναζιστικού «εθνικού τάγματος». Δεν παραμελεί τα ξεκάθαρα ψέματα, αλλά χρησιμοποιώντας ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα (όπως το έμβλημα του συντάγματος και το πολιτικό παρελθόν των ιδρυτών του), κατάφερε να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή εικόνα. Αυτή η εικόνα είναι εικονική, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τη ρωσική προπαγάνδα. Είναι συστηματικό, επαγγελματικό και εκπληκτικά πειστικό, ειδικά στη δυτική κοινωνία, η οποία δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοια ξεκάθαρα ψέματα. Η δυτική κοινωνία τείνει να απορρίπτει το ασπρόμαυρο όραμα του κόσμου και να εξετάζει πιο περίπλοκα μοντέλα. Τυπικά για αυτό το όραμα είναι να αναζητήσετε την αλήθεια κάπου στη μέση, ανάμεσα στις πολικές απόψεις. Αλλά η αλήθεια, όπως είπε ο Adam Michnyk, δεν βρίσκεται στη μέση, βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. 

Λοιπόν, επιτέλους το πιο δυσάρεστο. Οποιαδήποτε προπαγάνδα λειτουργεί μόνο όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να την πιστέψουν. Φαίνεται πειστικό σε ένα άτομο αυτό με το οποίο συμφωνεί ήδη εσωτερικά. Είναι βολικό για τη Δύση να νανουρίζεται με μύθους ότι όλα είναι περίπλοκα και διφορούμενα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορείτε απλά να ανακατευτείτε σε τίποτα χωρίς επικρίσεις από την ευαίσθητη συνείδηση. Ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη βιωσιμότητα του μύθου για τον ουκρανικό φασισμό είναι ότι είναι επωφελής όχι μόνο για τη Ρωσία. Αυτό είναι ένα μεγάλο επιχείρημα για να μην κάνετε τίποτα, να παρακολουθείτε την Ουκρανία να πολεμά μόνη με τον κυρίαρχο εχθρό και να μην αισθάνεστε πολλή συμπάθεια για τους μαχητές του ίδιου Αζόφ, οι οποίοι πέθαναν σε μια άνιση μάχη, υπερασπίζοντας τη Μαριούπολη από τις τελευταίες δυνάμεις. Και γι' αυτό, και όχι μόνο επειδή δεν είναι αλήθεια, ο μύθος για τον ουκρανικό φασισμό πρέπει να έχει ένα τέλος.


πηγή: 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια