ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Χρήστος Γεωργίου


Shutterstock

Χαμηλότερη ανάπτυξη 3,5% προβλέπει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Η προηγούμενη του πρόβλεψη το καλοκαίρι έβλεπε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5,4%.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει δυνατή παρά τις αντίξοες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού», αναφέρει το ΔΝΤ σε έκθεση του μετά το πέρας της αποστολής του στην Ελλάδα. Η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω της ανόδου του κόστους ενέργειας αναμένεται να επιβραδύνει τις επενδύσεις και να έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η νέα εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 4,5% φέτος μετά την ανάκαμψη του 8,3% πέρυσι με βάση τον φετινό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μέσος πληθωρισμός στην Ελλάδα φέτος προβλέπεται στο 4,5% πριν υποχωρήσει στο 1,9% μεσοπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 7,2% τον Φεβρουάριο, υψηλό 25ετίας.

Το ΔΝΤ συστήνει δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη και συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων. Προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της τάξης του 2% έως το 2027. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, στο 200% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να υποχωρήσει και οι κίνδυνοι εξυπηρέτησης είναι διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα.

«Παρόλο που το στρες είναι ήπιο όσον αφορά το ελληνικό χρέος, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όπως και για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων όταν η Ελλάδα αρχίσει να αντικαθιστά τη θεσμική χρηματοδότηση της με δανεισμό από τις αγορές. Παρά το μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της σε περίπτωση ακραίου σοκ θα είναι εξαρτημένη από τη στήριξη της ευρωζώνης» καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια