ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γιάννης Μανιάτης: 10 προτάσεις για ενέργεια και υδρογονάνθρακες…Στις διεθνείς εξελίξεις που σημειώνονται στα πλαίσια της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στην ελληνική αντίδραση εστίασε σήμερα στην ομιλία του στο Power & Gas Forum ο πρώην υπουργός ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. Ο ίδιος στάθηκε σε δέκα συγκεκριμένες παρατηρήσεις που έχουν ως εξής:

ΠΗΓΗ: energypress.gr

1. Μας έλεγαν μέχρι πρότινος ότι είτε θα πάμε στα πράσινα είτε στο φυσικό αέριο. Δεν καταλάβαιναν ότι έπρεπε να κάνουμε και τα δύο.

2. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και απαιτούν αποφάσεις πολέμου.

3. Σε έναν πόλεμο αξιοποιείς όλα τα όπλα που διαθέτεις, όπως πλαφόν στις τιμές, ενιαία προμήθεια και ενιαία αποθήκευση αερίου, φορολόγηση υπερκερδών, ΡΡΑ και ανασχεδισαμό των αγορών ηλεκτρισμού και αερίου.

4. Ζούμε τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένω να δω ένα ψήγμα αυτοκριτικής από τους σοφούς που άκριτα μας οδήγησαν εδώ. Έγιναν με τη βασική προϋπόθεση ότι όλα θα είναι ήρεμα και κανείς δεν σκέφτηκε την περίπτωση κρίσης. Όλοι ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα ξεσπούσε η κρίση και τα μηνύματα ήταν σαφή. Το 2014 ως προεδρεύων του συμβουλίου αντιμετώπισα το θέμα της Κριμαίας, τα είχαμε πει, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Είχα δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο “να γίνουμε τα κακά παιδιά της Ευρώπης” με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να χρηματοδοτεί το φυσικό αέριο. Είπα ότι πρέπει να ανατραπεί γιατί θα χρειαστεί το αέριο στις επόμενες δεκαετίες.

5. Χθες έγινε η συνάντηση Λαβρώφ με τον Κινέζο ΥΠΕΞ και το συμπέρασμα ήταν ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι χωρίς όρια. Δεδομένης της εξάρτησης του πλανήτη από τις δύο χώρες αυτές στην ενέργεια χτυπούν ηχηρές καμπάνες για τη Δύση. Τα 15 δισ. κ.μ. που συμφωνήθηκαν να έρθουν από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι οριακά και η συμφωνία υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Αν τα φορτία βρουν αλλού καλύτερες τιμές τότε θα πάνε εκεί.

6. Από το 2014 μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι η 6η καλύτερη στον κόσμο στην κατά κεφαλήν παραγωγή φ/β ενέργειας, 6-7 στην Ευρώπη στα αιολικά και έχει το 2ο καλύτερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Είμαστε σε μια αρκετά καλή θέση στις πράσινες τεχνολογίες. Με το ταμείο ανάκαμψης μπορούμε να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά.

7. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε πάγωμα στους υδρογονάνθρακες. Θέλω να θυμίσω ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνυπογράψει και συμφωνήσει στο ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλούσια κοιτάσματα αερίου της χώρας μας. Ενθαρρυντικό που πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επανέναρξη του εγχειρήματος.

8. Στα καλώδια και τους αγωγούς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Ξεκίνησε η διαδικασία το 2011 και ακολουθείται με πιστό τρόπο από τις κυβερνήσεις. Έχουμε ήδη τον ΤΑΡ, έχουμε τον IGB σύντομα, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, άδειες για νέα τερματικά και την αναβαθμισμένη Ρεβυθούσα και τον East Med. Πριν 10 μέρες ήμουν στην Ουάσιγκτον και ζητήσαμε σχετικά με το περίφημο non-paper να μας δείξουν τη μελέτη στην οποία στηρίζεται. Δεν υπάρχει μελέτη, αλλά υπάρχουν σκοπιμότητες. Πρέπει να συνεχιστεί η εθνική συναίνεση.

9. Πρότεινα μερικά απλά μέτρα για την κρίση. Αν βάλουμε ηλιακό θερμοσίφωνα μειώνουμε κατά 20% την κατανάλωση ρεύματος και δίνουμε υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.

10. Το 2011 όταν ανοίξαμε τους υδρογονάνθρακες είχα στείλει επιστολή στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους είχα ζητήσει προσωπικό εκπρόσωπο για ενημέρωση αρκεί να μην βγουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Έστειλαν όλα τα κόμματα εκπρόσωπο, έγιναν συναντήσεις και υπήρξε εθνική συναίνεση και τη θεωρώ μια καλή προίκα για σήμερα.

Καταλήγοντας, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι “βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη κατάσταση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση. Θα χρειαστούμε τις δυνάμεις όλων μας”.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια