ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Πολωνία θα δώσει τα σοβιετικά MIG-29 στην Ουκρανία και ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα της παραχωρήσει τα μαχητικά F-16


Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) εξακολουθούν να συζητούν με την Πολωνία για ενδεχόμενη αγορά αμερικανικών μαχητικών F-16, εάν η Βαρσοβία αποφασίσει να μεταφέρει τα μεταχειρισμένα, σοβιετικής κατασκευής, αεροπλάνα MiG-29 στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω δήλωσαν στο POLITICO τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι, γράφουν οι δημοσιογράφοι Alexander Ward και Paul McLeary.

Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες, καθώς ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy παρακάλεσε το Κογκρέσο για βοήθεια, υπογραμμίζουν τη ξέφρενη κούρσα για εύρεση όπλων για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων καθώς συνεχίζουν να πολεμούν και να αντιμετωπίζουν τη μαζική ρωσική εισβολή.

Καθώς η Πολωνία ζύγιζε την αποστολή των πολεμικών της αεροπλάνων στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, η Βαρσοβία ρώτησε τον Λευκό Οίκο εάν η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα της παρείχε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη για να καλύψει το κενό.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα εξετάσει το θέμα. Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν δεν αντιτάχθηκε στην πολωνική κυβέρνηση για να δώσει στο Κίεβο τα MiG, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλιμακώσουν τις εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας. Η Πολωνία, προς το παρόν, δεν έχει δώσει τα μαχητικά της.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Βαρσοβίας και της Ουάσιγκτον είναι ακόμη σε εξέλιξη, αν και η έγκριση για νέα μαχητικά αεροσκάφη, που θα αντικαταστήσουν τα MIG-29, μπορεί να διαρκέσει πολύ.

«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και έχουμε διαβουλεύσεις με τους υπόλοιπους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Εργαζόμαστε επίσης για τις δυνατότητες που έχουμε για να μπορέσουμε να παρέχουμε αεροσκάφη στην Πολωνία εάν αποφασίσει να μεταφέρει τα παλιά αεροπλάνα της στην Ουκρανία».

Αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής στα αποθέματά τους και διστάζουν να εγκαταλείψουν αυτά τα αεροπλάνα χωρίς εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν.

Η Πολωνία έχει να εκσυγχρονίσει τον στόλο αεροσκαφών της από το 2006, όταν άρχισε να πετάει για πρώτη φορά F-16, και το 2020 υπέγραψε συμφωνία 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει 32 μαχητικά F-35, το πρώτο από τα οποία θα φτάσει στη Βαρσοβία το 2024, καθιστώντας αυτά τα παλαιότερα ρωσικά αεροσκάφη αναλώσιμα.

Το θέμα της αποστολής αεροσκαφών στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκο από την προσπάθεια που γίνεται από περισσότερες από 22 ευρωπαϊκές χώρες για να στείλουν πολεμικό υλικό που αντιμετωπίζουν τα τεθωρακισμένα και αντιαεροπορικά αμυντικά όπλα στην Ουκρανία. Αμερικανικά και βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα προσγειώνονται στην Πολωνία τις τελευταίες ημέρες γεμάτα με αυτούς τους πυραύλους, μαζί με άλλα πυρομαχικά και φορητά όπλα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έστειλαν 12.000 στρατιώτες στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τους νευρικούς συμμάχους στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Η πλειονότητα αφίχθηκε στην Πολωνία για να ενταχθούν μαζί με τις 4 χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που ήδη σταθμεύουν εκεί. Τα στρατεύματα εκτελούν εκπαιδευτικές αποστολές με τον πολωνικό στρατό και θα μπορούσαν να κληθούν να βοηθήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής βοήθειας, εάν η πλημμύρα των προσφύγων κατακλύσει τις αρχές της Πολωνίας και της Ε.Ε.

Ο Λευκός Οίκος «σε καμία περίπτωση δεν αντιτάχθηκε στη μεταφορά αεροπλάνων από την Πολωνία στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πόσο δύσκολη θα ήταν η επιχείρηση να φτάσουν τα αεροπλάνα στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να επιτεθούν σε κάθε συνοδεία που μεταφέρει όπλα που εισέρχονται στη χώρα.

Το θέμα της μεταφοράς αμερικανικών F-16 στην Πολωνία είναι πολύπλοκο, δεδομένων των ευαίσθητων αεροηλεκτρονικών συστημάτων στα αμερικανικά αεροπλάνα που μπορεί να μην είναι πάντα νόμιμη η μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Μετά την παθιασμένη συνομιλία του Ζελένσκι με Αμερικανούς νομοθέτες το Σάββατο, κατά την οποία προέτρεψε τις ΗΠΑ να στείλουν αεροπλάνα, drones και πυραύλους Stinger στην Ουκρανία και να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, οι γερουσιαστές Rob Portman (R-Ohio) και Jeanne Shaheen (DN.H. ) έστειλαν μια επιστολή στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στην Πολωνία για να αγοράσει τα αμερικανικά F-16 εάν παραδώσουν τα ρωσικά αεροπλάνα τους, λέγοντας ότι θα εργαστούν για να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν χρήματα για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των αεροπλάνων.

Η συνεχής προσπάθεια να σταλούν τα MiG στην Ουκρανία ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο επικεφαλής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell έκανε την εκπληκτική ανακοίνωση ότι πολλές χώρες θα στείλουν σύντομα μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα για μεταφορά στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν στο POLITICO εκείνη την εποχή ότι αρκετοί από τους πιλότους τους είχαν ήδη φτάσει στην Πολωνία για την παράδοση, αλλά η συμφωνία σταμάτησε. Η Βουλγαρία και η Σλοβακία απέρριψαν επίσης την ιδέα και οι Ουκρανοί πιλότοι έφυγαν με άδεια χέρια.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει 240 εκατομμύρια δολάρια από τα 350 εκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που ενέκρινε πρόσφατα ο κ. Μπάιντεν, με τα υπόλοιπα να αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: POLITICO – Alexander Ward και Paul McLeary

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια