ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Η Βουλγαρία κλείνει τη πόρτα στο ρωσικό αέριο… Προμήθεια LNG από Ελλάδα;Η Βουλγαρία δεν θα ανανεώσει τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και θα εξετάσει εναλλακτικές προμήθειες και μια μελλοντική κοινή σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφύγει ελλείψεις, δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ασέν Βασίλεφ, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΠΗΓΗ: CAPITAL

Η βαλκανική χώρα προμηθεύεται σχεδόν το σύνολο του φυσικού αερίου της μέσω μιας 10ετούς σύμβασης με την Gazprom που λήγει στα τέλη του 2022. Για χρόνια, έχει καθυστερήσει έργα για τη διαφοροποίηση των πηγών της, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης αγωγού με την Ελλάδα και της επέκτασης της μοναδικής εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει και τα δύο έργα εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει διαταραχές.

“Σε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν συνομιλίες με την Gazprom”, δήλωσε ο Βασίλεφ στο δημόσιο ραδιόφωνο BNR. “Έχουμε πραγματοποιήσει συνομιλίες τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία” για να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου και να αυξήσουμε τις παραδόσεις από το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η χώρα έχει συμβόλαιο, δήλωσε ο Βασίλεφ. Η κυβέρνηση ελπίζει να λειτουργήσει ένας κοινός μηχανισμός της ΕΕ για τις προμήθειες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο οποίος θα επιτρέψει στο μπλοκ να διαπραγματευτεί σε καλύτερες τιμές, είπε.

Ο πόλεμος έχει ήδη αναγκάσει την ΕΕ να επαναπροσδιορίσει την ενεργειακή της πολιτική και να επιδιώξει ταχύτερη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο για την αντικατάσταση σχεδόν των δύο τρίτων των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου φέτος και επιδιώκει να καταργήσει σταδιακά την εξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα από τη Μόσχα έως το 2027.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια