ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Για πρώτη φορά η Τουρκία “τρέχει” πίσω από την Ελληνική διπλωματία.Τον ρόλο του ισχυρού «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή επιχειρεί ν’ αναλάβει η Τουρκία με αφορμή την πολεμική σύρραξη ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία. Εδώ και καιρό παρατηρούν έμπειροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές ότι η γείτονα για πρώτη φορά «τρέχει» πίσω από την Ελληνική διπλωματία, στις χώρες με τις οποίες η Αθήνα έχει συμφωνήσει πολλά και σημαντικά σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

TOY Γ.Σ.
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Οι συνομιλητές που θέλει, της δείχνουν τον δρόμο του διαλόγου με την Ελληνική πλευρά και παράλληλα με τον τρόπο τους, την καλούν στην εγκατάλειψη της πολιτικής των κανονιοφόρων. Αυτά βεβαίως δεν απέτρεψαν τον Τούρκο πρόεδρο να ξεδιπλώσει όλη την αναθεωρητική ατζέντα προς τον Έλληνα πρωθυπουργό-παρά το «χαλαρό» κλίμα και τα χαμόγελα- και να εστιάσει μάλιστα στο αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης στο οποίο εμμένει η Άγκυρα καθώς εδώ και καιρό επιχειρεί να το διεθνοποιήσει.

Αλλά η Τουρκία επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ο καιρός ν’ ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κινεί με τέτοιον τρόπο τα νήματα ώστε να δείξει το θετικό «προσωπείο» που συνηθίζει. Χαρακτηριστική είναι και η κίνηση ήπιας στρατιωτικής διπλωματίας με την απόφαση-όπως όλα δείχνουν- της αποστολής της 192 μοίρα «Caplan» (Τίγρης) στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, στο πλαίσιο του Νατοϊκού «Tiger Meet» που φέτος φιλοξενεί η 335 Μοίρα «Τίγρης» η οποία διαθέτει τα πιο σύγχρονα F-16 της χώρας.

Και μάλιστα το γεγονός πως σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι Τούρκοι ιπτάμενοι εμφανίστηκαν εναρμονισμένοι με την πολιτική τους ηγεσία, προβληματίζει. Διότι ουδείς μπορεί να ξέρει αν στη συνέχεια θα εφαρμόσουν τις τακτικές που δεν αρμόζουν σε σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, εν τω μέσω μιας Νατοϊκής άσκησης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια