ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν πιθανή προβοκάτσια σε βάρος της ελληνικής αυτοκινητοπομπής


Η ελληνική αυτοκινητοπομπή βρίσκεται σε κίνηση από τις 11 το πρωί και παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει προχωρά με τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας. Ήδη βρίσκεται στη Ζαπορίζια όπου θα διανυκτερεύσει.

Σε αυτή, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκισκο Κωστελένο, μετέχουν ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής και δημοσιογράφοι.

Όμως, πλέον εκτός στις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος έρχεται να προστεθεί μια εξαιρετικά σοβαρή προειδοποιηση καθώς Ουκρανοί προειδοποιούν ότι ενδέχεται ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να χτυπήσει το ελληνικό κονβόι προκειμένου να κατηγορήσουν Ουκρανούς που μάχονται στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας δημοσιογράφος που βρίσκεται στην Ουκρανία, Κώστας Ονισένκο, αυτή η πληροφορία μεταδίδεται από ουκρανικά κανάλια στο telegram που φέρεται να λαμβάνουν πληροφορίες από υπηρεσίες ασφαλείας.

«Στόχος είναι να κατηγορηθεί το Αζόφ και να μειωθεί η μαζικότητα της υποστήριξης της Ουκρανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ουκρανική πλευρά.

Τι ισχυρίζονται οι Ουκρανοί

«Επείγον Κίνδυνος για Έλληνες πολίτες από ρωσική προβοκάτσια

» Πριν από λίγη ώρα σε διάφορα μεγάλα ουκρανικά telegram κανάλια εμφανίστηκε το εξής μήνυμα. Πιθανόν να πρόκειται για ενημέρωση που προέρχεται από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας. Η πηγή της ενημέρωσης δεν διευκρινίζεται ωστόσο πρόκειται για πολύ σοβαρή απειλή. Το μήνυμα έχει ως εξής:

»Προσοχή!

»Ρώσοι εισβολείς σχεδιάζουν προβοκάτσια κατά των πολιτών της Ελλάδας!

» Οι Ρώσοι κατακτητές, υπό την ψευδή σημαία του ουκρανικού τάγματος Azov, ετοιμάζουν επίθεση στο κομβόι εκκένωσης, το οποίο είχε στήσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη.

»Έτσι, η ρωσική πλευρά θα προσπαθήσει να δυσφημήσει την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο για να μειώσει τον βαθμό στήριξης που παρέχεται στη χώρα μας!».

» Σας υπενθυμίζουμε πως από το 2015 το τάγμα Αζόφ (πρώην εθελοντικό) είναι τμήμα του Ουκρανικού στρατού, δεν δρα αυτόνομα αλλά μόνο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Ουκρανικού στρατού. Σε αυτό υπηρετούν και αρκετοί Έλληνες της διασποράς».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕ: Η πομπή αυτοκινήτων, με προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης, τους δημοσιογράφους που στεγάζονταν στους χώρους του, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούσαν να φύγουν, έφτασε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ειδικότερα, η πομπή, υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, αποτελείται από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα, όπως είχαν αναφέρει νωρίτερα οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται πως αναχώρησαν οδικώς, με ίδια μέσα, από τη Μαριούπολη σήμερα το πρωί μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο για έξοδο προς τα Δυτικά της Ουκρανίας.

Περιγράφοντας στην ΕΡΤ τις δραματικές ώρες κατά τη διάρκεια της διαδρομής 230 χλμ, ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος είπε ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες τις οποίες ούτως ή άλλως περίμεναν. «Απλώς, μας εξέπληξε το μέγεθος και η ποικιλομορφία των δυσκολιών. Αυτό που μας καθυστέρησε περισσότερο είναι η λάθος υπόδειξη του επόμενου μετά το ουκρανικό μπλόκο, που ήταν αυτονομιστές της «αυτόνομης Δημοκρατίας του Ντονέσκ», οι οποίοι μας υπέδειξαν να συνεχίσουμε δυτικά, προς το χωριό Μάνγκους αντί να στρίψουμε στο σημείο εκείνο βόρεια, προς τον δρόμο για τη Ζαπορίζια. Όταν πήγαμε εκεί, είδαμε ότι η γέφυρα που οδηγούσε στο χωριό ήταν κατεστραμμένη, γυρίσαμε πίσω, προσπαθήσαμε να βρούμε μία άλλη διέξοδο. Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο, χάσαμε και πάρα πολύ χρόνο και κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα κέντρα όπου ήταν οι στρατιώτες». Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι το κονβόι δέχθηκε πυροβολισμούς, ο πρέσβης είπε ότι υπήρξε ένας πυροβολισμός από μακριά, δεν κινδυνεύσαμε, ήταν προειδοποιητική βολή, στον αέρα, κατά πάσα πιθανότητα. «Μετά τη στιγμή που αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή, όταν διαπιστώσαμε ότι η γέφυρα στο Μάνγκους ήταν κατεστραμμένη, προσπαθήσαμε να μπούμε στο χωριό Μάνγκους από μια άλλη διαδρομή, κινούμασταν πάρα πολύ αργά και προσεκτικά, γιατί όλα αυτά ήταν εκτός σχεδίου, και κάποια στιγμή ακούσαμε έναν πυροβολισμό από μακριά. Δεν αντιλήφθηκα πού ακριβώς χτύπησε η σφαίρα, γι’ αυτό θεωρώ ότι ήταν στον αέρα, προειδοποιητική. Καμία στιγμή δεν υπήρχε κίνδυνος. Ήταν απλώς μια προειδοποιητική βολή για να μας αναγκάσει να γυρίσουμε πίσω. Και κάναμε αναστροφή. Πήραμε άλλη διαδρομή και συνεχίσαμε μετά κι από άλλες εκτροπές και ελέγχους και καταλήξαμε γύρω στις 18:00 στη Ζαπορίζια». Στη συνέχεια, ο πρέσβης είπε πως όταν ολοκληρώσει την αποστολή του, θα γυρίσει πίσω στη Μαριούπολη και θα οργανώσει μία επόμενη αποστολή εκκένωσης.


Ο απεσταλμένος του Mega Γιάννης Χαραμίδης μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού ότι το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούνταν το συνεργείο του καναλιού δέχθηκε στην αρχή της πορείας του κονβόι από μακριά «ριπές προειδοποιητικού χαρακτήρα». Όπως είπε, «δεν μας σημάδεψε κάποιος για να μας σκοτώσει, και ένα θραύσμα από τις συγκεκριμένες σφαίρες βρήκε τη ρόδα του δικού μας αυτοκινήτου. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε το λάστιχο» και ότι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σήμερα το βράδυ, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, θα διανυκτερεύσουν στη Ζαπορίζια και αύριο το πρωί, ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν, η πομπή θα μετακινηθεί προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης παραμένει στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.https://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια