ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου: Στο τραπέζι ειρηνευτική συμφωνία με ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και εγγυήσεις αν μείνει εκτός ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από Ουκρανία και Ρωσία στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Photo screenshot via TRT


Ρωσία και Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα έβλεπε την Ουκρανία να εγκαταλείπει τη φιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ως αντάλλαγμα θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας και προοπτική ένταξης στην ΕΕ, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι τέσσερα πρόσωπα που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στην Kωνσταντινούπολη δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα:

  • Την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση της χώρας και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.

Ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι Νταβίντ Αραχάμια λέει στη βρετανική εφημερίδα πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία επί των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που θα συνοδεύουν τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και επί της πιθανής ένταξης στην ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν επιμέρους «άλυτα σημεία».

Άλλη πηγή μεταφέρει στους FT την ουκρανική ανησυχία για την αλλαγή των ρωσικών θέσεων «σχεδόν κάθε μέρα».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται, μαζί με τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απείχε από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Εγγυήτριες δυνάμεις

Σε αντάλλαγμα θα δημιουργούνταν αυτό που ο κ. Αραχάμια ονομάζει «φρασεολογία κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», δηλαδή με βοήθεια από τις την εγγυήτριες δυνάμεις αν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση.

Ως εγγυήτριες δυνάμεις κατονομάζονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Η όποια συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από τις δυνάμεις αυτές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι την Κυριακή. Ο κ. Αραχάμια δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απόρριψη της πρότασης εγγυήσεως της ουκρανικής ασφαλείας μέχρι στιγμής.

Η Ουκρανία, εξάλλου, θα έθετε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα σε κάποιους μήνες πριν αλλάξει το σύνταγμά της, πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, όπως επισημαίνουν οι FT.

Σύμφωνα με τον κ. Αραχάμια, το μόνο άλυτο θέμα είναι ο τύπος των διεθνών εγγυήσεων που επιδιώκει η Ουκρανία, αλλά θα πρέπει πρώτα να να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των εγγυητριών επ’ αυτού.

 

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συμφωνίας που εξετάζεται αφήνει το πιο ακανθώδες ζήτημα, δηλαδή τη διευθέτηση του μέλλοντος της Κριμαίας και του Ντονμπάς, να λυθεί σε μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.

Πάντως ο κ. Αραχάμια τονίζει: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ οποιαδήποτε σύνορα πέραν αυτών στη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας μας. Αυτόν είναι το πιο κρίσιμο σημείο».

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, αν επιτευχθεί και διατηρηθεί μια εκεχειρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντιούνταν για να συντάξουν χωριστά έγγραφα ώστε να οριστικοποιηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες επί κοινωνικών ζητημάτων, όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Έπειτα θα γίνονταν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση των δύο προέδρων.

 

Στο Ντολμά Μπαχτσέ οι συνομιλίες των δύο πλευρών

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν “νόμιμες ανησυχίες”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόμενος τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών από τις δύο χώρες, οι οποίες θα συνεδριάσουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές “να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία”.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα περίπου στις 10:30, σύμφωνα με την Άγκυρα, και θα διεξαχθούν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός / AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Λονδίνο, Βρετανία / Κωνσταντινούπολη, Τουρκίαhttps://hellasjournal.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια