ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μακρόν: Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο, ψέμα ότι η εισβολή έγινε ενάντια στο ναζισμόΕισήλθαμε σε νέα εποχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό σήμερα από το Παρίσι για ουκρανική κρίση. Ο Μακρόν καταδίκασε απερίφραστα «τη βίαια επίθεση» του Πούτιν κατά της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά και ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες.

Είμαστε δίπλα στον ουκρανικό λαό. Και δίπλα στον Ουκρανό πρόεδρο, είπε ο Μακρόν σημειώνοντας ότι ο Ζελένσκι είναι σήμερα το πρόσωπο του θάρρους και της ελευθερίας. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι εδώ και καιρό προσπάθησε και προσπαθεί να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Ωστόσο ο Πούτιν διάλεξε τον πόλεμο, είπε ο Μακρόν υπογραμμίζοντας πως είναι ψέμα ότι η Ρωσία απειλείται. Απειλεί, τόνισε ο Μακρόν, λέγοντας ότι αυτός ο πόλεμος είναι στο πνεύμα του ρεβανσισμού.

Σήμερα η Ρωσία καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τον ΟΗΕ, συνέχισε ο Μακρόν επισημαίνοντας ότι «επιβάλαμε κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε». Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες και τους αστυνομικούς που βοήθησαν Γάλλους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία αλλά και τους δημοσιογράφους που παραμένουν εκεί.

Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό, είπε ο Μακρόν τονίζοντας ωστόσο ότι τα έως σήμερα δεδομένα έχουν ανατραπεί και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. «Η δημοκρατία και η ελευθερία δεν είναι πλέον δεδομένες», επεσήμανε στη συνέχεια ο Μακρόν υπογραμμιζοντας ότι η ΕΕ που έδειξε εντυπωσιακή ενότητα θα πρέπει να πληρώσει τώρα το κόστος της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.

Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο και η ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αναβαθμιστεί, τόνισε ο Μακρόν σημειώνοντας πως όλα αυτά θα έχει την ευκαιρία να τα συζητήσει με τους εταίρους στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε τα «ψέματα» που διαδίδει η ρωσική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να προσπαθήσει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός.

Ο Μακρόν, ο οποίος ηγήθηκε των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτροπή του πολέμου επισκεπτόμενος τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα και μεσολαβώντας τηλεφωνικά μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ηγέτη, θεωρεί υπεύθυνο για τις εχθροπραξίες το Κρεμλίνο.

«Μόνος του, προδίδοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις μία προς μία, ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο», είπε ο Μακρόν στο διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό.

"Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, όπως κάποιοι θα ήθελαν να πιστεύουμε. Δεν υπάρχει βάση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αυτά είναι ψέματα. Η Ρωσία δεν δέχεται επίθεση, είναι ο επιτιθέμενος. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι αγώνας εναντίον του ναζισμού... αυτό είναι ψέμα», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια