ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μόνη επιλογή για τον Πούτιν η επικράτηση έναντι του όποιου κόστους…Μια εφήμερη ματιά στα διάφορα μέτωπα μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων θα συμφωνούσε ίσως με τις ουκρανικές δοξασίες ότι η Ρωσική επίθεση έχει κυριολεκτικά βαλτώσει στα μαύρα χώματα της γης στην οποία έχουν εισβάλλει. Με τις μηχανές προπαγάνδας να έχουν πάρει φωτιά προσπαθώντας να επηρεάσουν τα εξωτερικά ακροατήρια, ιδιαίτερα τα Δυτικά, τα οποία είναι ευνοϊκά διατιθέμενα προς το Κίεβο για λόγους που δεν είναι απαραίτητα αλτρουιστικοί, η στρατιωτική κατάσταση στα πεδία των μαχών ερμηνεύεται σύμφωνα με τα πολιτικά μηνύματα και τις επιδιώξεις αυτών που επιδιώκουν να ελέγξουν το τελικό προϊόν στους δέκτες επικοινωνιακής κατανάλωσης.

Του Δρ. Ιωσήφ Δεμερτζή
(Strategy International)

Κάθε καλό ψέμα ή αναλήθεια, για να χρησιμοποιήσουμε την πιο ήπια εκδοχή του πρώτου, πάντοτε εμπεριέχει ψήγματα της αλήθειας. Αλλάζοντας μετά το πλαίσιο εισαγωγής του μηνύματος σε αυτούς που το καταναλώνουν, η αναλήθεια γίνεται η κυριαρχούσα πραγματικότητα και το μήνυμα γίνεται αποδεκτό.

Η ουκρανική άμυνα είχε και έχει τα πλεονεκτήματα του αμυνόμενου σε μια χώρα με τεράστια έκταση και εξαιρετικά ιδιόμορφο έδαφος που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη επιτιθέμενων δυνάμεων σε κατευθύνσεις που δεν ακολουθούν τους κύριους οδικούς άξονες γιατί κυριολεκτικά κολλάνε.

Επίσης οι εσωτερικές γραμμές των Ουκρανών είναι πολύ μικρότερες από αυτές των Ρώσων επιτρέποντας καλύτερο και πιο γρήγορο εφοδιασμό και μετακίνηση στρατευμάτων ανάλογα με τις τακτικές ανάγκες στα πεδία των μαχών. Οι Ρώσοι όμως έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα που διαπερνά την εικονική πραγματικότητα που έχουμε ως ακροατήριο όσον αφορά την στρατηγική πραγματικότητα, ελέγχουν τον χρόνο.

Η συμπαγής Δυτική αντίδραση απέναντι στην ρωσική εισβολή, μια αντίδραση που γέννησε απίστευτα μέτρα κατά της Ρωσίας, κάτι που δεν έγινε για την αιματοβαμμένη Κύπρο μας, δεν αφήνει μια περιώνυμη “χρυσή” γέφυρα στον πρόεδρο Πούτιν μέσω της οποίας θα μπορούσε ίσως να αποχωρήσει.

Γενικότερα Ρωσία και Δύση προετοίμασαν μια κατάσταση στην Ουκρανία που πολύ θυμίζει πόλεμο σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα, μια αναπόφευκτη σύγκρουση, όπως είναι άλλωστε και μια ιστορική ερμηνεία για την έναρξη του Α’ ΠΠ, με τον Ζελένσκυ να παίζει το ρόλο της χρήσιμης Ιφιγένειας στην Ευξείνια Αυλίδα.

Με το βάρος των Δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία, έχοντας διαθέσιμο πακτωλό ενεργειακών αποθεμάτων και μεταλλευμάτων θα στραφεί σε μια εσωτερική για αυτήν αγορά των τεσσάρων δισεκατομμυρίων (Κίνα, Ινδία, Αραβικό κόσμο κλπ) ενώ θα στραγγαλίζει την Ουκρανία.

Η πολιτικοοικονομική δυνατότητα αυτή της Ρωσίας συμβαδίζει και με τη στρατιωτική κατάσταση όπου η μείωση του επιχειρησιακού τέμπο των ρωσικών δυνάμεων, δηλαδή η ταχύτητα και η ένταση των στρατιωτικών ενεργειών τους σε συνάρτηση με την ταχύτητα και την ένταση των εξελισσόμενων γεγονότων στο επιχειρησιακό περιβάλλον, εκλήφθηκε ως στρατηγική αδυναμία των Ρώσων από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτό που κάνουν οι Ρώσοι είναι σύμφωνο με το πως εκλαμβάνουν την κατάσταση και τα συμφέροντα τους. Προσπαθούν να μικρύνουν τις γραμμές εφοδιασμού τους, να τις προστατέψουν καλύτερα από επιθέσεις, να διεξάγουν αναγνωρίσεις και να χρησιμοποιήσουν τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν υπέρτερα κατά των Ουκρανών, όπως π.χ το πυροβολικό, τον σοβιετικό θεό του πολέμου.

Η Δύση μπορεί να επανεξοπλίζει τους Ουκρανούς για να παρατείνει τον πόλεμο αλλά οι Ουκρανοί πληρώνουν με τις ζωές τους αυτή την παράταση, ένα αγαθό που δεν βρίσκεται σε αφθονία συγκρινόμενο με τα πυρομαχικά. Μοναδική τους στρατιωτική επιλογή είναι ίσως οι αντεπιθέσεις στις οποίες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι Ρώσοι, εφόσον αυτές είναι ικανά σχεδιασμένες και υλοποιημένες, κάτι δύσκολο να επιτευχθεί σε βάθος.

Η ρωσική πλευρά που δεν έχει άλλη πολιτική επιλογή από την νίκη, με το διακύβευμα να είναι η ύπαρξη του Πούτιν, δεν θα φείδεται προσπαθειών, υλικών και ζωών για να επιτύχει τους σκοπούς της καθώς προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον πανδαμάτωρ χρόνο προς όφελος της, αποδεχόμενη τις όποιες απώλειες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια