ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Πρόσκληση σε Ουκρανούς προγραμματιστές από ελληνικές εταιρείες

Προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης, με ή χωρίς τη δυνατότητα τηλεργασίας.


Η Ουκρανία αποτελεί «φυτώριο» ταλέντων και νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, διαθέτοντας τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες-«unicorns». (Shutterstock)
Δημήτρης Δελεβέγκος

Οσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μία άλλου είδους μάχη –αυτή της προσέλκυσης εργαζομένων στην πληροφορική και την τεχνολογία από τη χειμαζόμενη χώρα– βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ουκρανία, πριν από τη ρωσική εισβολή, αποτελούσε «φυτώριο» ταλέντων και νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, διαθέτοντας τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες-«unicorns», όπως αποκαλούνται διεθνώς οι startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων. Υπολογίζεται ακόμη ότι 100 από τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις (Fortune 500) χρησιμοποιούν υπηρεσίες ουκρανικών εταιρειών πληροφορικής. Σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ελληνικές εταιρείες ενισχύονται με νέα ψηφιακά έργα –έως το τέλος της χρονιάς θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί της τάξεως των 2 δισ. ευρώ– η ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό παραμένει διαρκώς μεγαλύτερη σε σχέση με την προσφορά. Και με την Ευρωπαϊκή Ενωση να χορηγεί καθεστώς προσωρινής προστασίας σε πρόσφυγες, ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες απευθύνουν προσκλητήριο σε εργαζομένους από την Ουκρανία, το οποίο, ωσότου λήξει ο πόλεμος, αφορά κυρίως γυναίκες, επειδή άντρες 18 έως 60 χρόνων απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ενδεικτικά, στις εταιρείες που προσλαμβάνουν προγραμματιστές και μηχανικούς πληροφορικής από την Ουκρανία ανήκουν η Unisystems του ομίλου Quest, που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης με ή χωρίς τη δυνατότητα τηλεργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάποια από τις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ιταλία και Ισπανία) όπου διαθέτει παρουσία. Η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της τάξεως των 310 εκατ. ευρώ και υλοποιεί ή έχει αναλάβει σημαντικό αριθμό έργων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Wealthyhood των Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και Κωνσταντίνου Φαλιάγκα αποτελεί μία από τις πρώτες νεοφυείς εταιρείες που έχει απευθυνθεί σε μηχανικούς λογισμικού (iOS, Android και Web) από την Ουκρανία. Η εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, έχει δημιουργήσει επενδυτική πλατφόρμα που προσαρμόζεται στις επιμέρους ανάγκες των χρηστών της, υποστηρίζοντας πλήρως τη διαδικασία μετεγκατάστασης στην Αθήνα των εργαζομένων από την Ουκρανία.

Θέσεις εργασίας σε πρόσφυγες προσφέρει και η Keyvoto, που έχει αναπτύξει μία ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης εμπειρίας πελατών. Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Γιώργος Παπαδημητρίου, η Keyvoto παρέχει υποστήριξη για τη μετεγκατάσταση και διαμονή των εργαζομένων στην Πτολεμαΐδα όπου βρίσκεται η έδρα της.

Κάλεσμα σε εργαζομένους από την Ουκρανία απευθύνει και ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Rebborn, Κώστας Μάντζιαρης, που προσφέρει υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού σε επιχειρήσεις. «Προσφέρουμε βοήθεια για ένα νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε Ουκρανούς πολίτες. Η προσφορά εργασίας συνοδεύεται με ανταγωνιστικό μισθό και πακέτο μετεγκατάστασης ύψους 5.000 ευρώ για κάθε νέο εργαζόμενο που έχει πληγεί από τον πόλεμο», αναφέρει σε ειδικό μήνυμά της η Rebborn.

Φιλοξενία και επαγγελματικό χώρο διαθέτει, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, σε επαγγελματίες από την Ουκρανία η εταιρεία λογισμικού Stonewave στη Θεσσαλονίκη, ενώ θέσεις εργασίας για προγραμματιστές, γραφίστες και σχεδιαστές ιστοσελίδων προσφέρει και μία επιχείρηση που δεν ανήκει στον χώρο της τεχνολογίας, το δημιουργικό γραφείο Soul Creative Agency.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια