ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μάικ Πομπέο: Ήρθε η ώρα του αερίου της ανατ. Μεσογείου! Ο Πούτιν δεν άλλαξε, εμείς;«Αυτο που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και το μεγάλο στοίχημα, όποια και εάν είναι η κατάληξη της ρωσικής εισβολής, οι χώρες της Δύσης να είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα στο γεωπολιτικό σκηνικό» ανέφερε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.

To Φόρουμ συνδιοργανώνεται με το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Πομπέο τόνισε πως ο Πούτιν δεν άλλαξε, είναι ο ίδιος εδώ και τόσα χρόνια, απλά η αναβλητικότητα της Δύσης και οι δεσμοί Μόσχας-Πεκίνου έδωσαν χώρο στο καθεστώς του Κρεμλίνου, για να αποφασίσει να προχωρήσει στην εισβολή της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής, “αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν”, δήλωσε. «Βλέπουμε τον από σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

Παράλληλα σημείωσε πώς τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου και η δίοδος προς την Ευρώπη, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας πως «η διακυβέρνηση Τραμπ άφησε ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ».

Σημείωσε παράλληλα πως η ρωσική εισβολή απέδειξε περίτρανα το πόσο σημαντικό είναι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να τηρούν την υπόσχεση για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς μόνο με ισχυρό στρατό θα υπάρξει γεωπολιτική ασφάλεια.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «Οι ηγέτες πρέπει να πείσουν τους πολίτες τους, για την αναγκαιότητα ύπαρξης ικανών διπλωματών και ισχυρών στρατών για να είναι ο κόσμος πιο ασφαλής.”

Ελληνοτουρκικά

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο κ. Πομπέο σημείωσε πως «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.”

Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό πως η Ελλάδα αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημείωσε ότι διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Κίνα

Κλείνοντας ο κ. Πομπέο τόνισε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη γεωπολιτική ασφάλεια είναι η Κίνα και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι δε θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και πως δεν υπάρχει η μέση λύση όταν σκοτώνονται άμαχοι και καταστρέφονται οικογένειες στην Ουκρανία.

Η εκδήλωση στηρίζεται και συν-διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας στο οποίο ηγείται ο κ. Endy Zemenides, με χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Καθημερινή»

Συνάντηση με τον Μ. Βαρβιτσιώτη στην Ουάσινγκτον

Σύντομη συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου του Delphi Economic Forum στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Τον ευχαρίστησα για τις προσπάθειές του για την εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συνάντηση ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Τον ευχαρίστησε ακόμη για τη φιλελληνική του στάση όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια