ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Τι φέρνει πιο κοντά μια συνάντηση των δυο ηγετών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Από παλαιότερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, τον Ιούνιο του 2017INTIME

Οι συνθήκες που φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο για μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, δημιουργούνται ενόψει της παρουσίας του Προέδρου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου ενώ θα δώσει το παρών και στη συνεδρίαση των 27 ευρωπαίων ηγετών, η οποία είναι προγραμματισμένη εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, στις 24 Μαρτίου στην έδρα της Ε.Ε.

Από την Αθήνα αποφεύγεται κάθε νύξη προς αυτήν την κατεύθυνση με αρμόδια στελέχη να αποφεύγουν είτε να επιβεβαιώσουν, είτε να διαψεύσουν την πιθανότητα ενός τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Μπάιντεν. Σε κάθε περίπτωση όμως, άλλες πηγές, υπενθύμιζαν ότι πάντοτε στο περιθώριο των εκδηλώσεων που γίνονται σε αυτό το επίπεδο, όλα είναι ανοιχτά.

Άλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη διοίκηση Μπάιντεν, μοιράζονται έναν εξαιρετικά λειτουργικό δίαυλο απευθείας επικοινωνίας. Οι δυο ηγέτες μάλιστα στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μετά την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν, είχε αποδεχτεί την πρόσκληση να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Το ραντεβού των δυο ηγετών στον Λευκό Οίκο, λόγω των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας, αναγκαστικά μετατέθηκε χρονικά. Το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού είναι σε ανοιχτή γραμμή με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το γραφείο του Αμερικανού προέδρου για την τελική ημερομηνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Washington Post,είχε προσδιορίσει πάντως την παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα», είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα, σε μία περίοδο περαιτέρω άνθησης στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αυτή αποτυπώθηκε και μέσα από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Άλλωστε οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επισημαίνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και από τις δυο πλευρές, διάγουν την καλύτερη φάση των τελευταίων δεκαετιών, Η διμερή συνεργασία σε νευραλγικούς τομείς-όπως η άμυνα- να αγγίζει ιστορικά, υψηλά, επίπεδα. Το «μαργαριτάρι» όπως αποκαλείται στο «στέμμα» αυτής της συμμαχίας είναι οι βάσεις της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης, με την αμερικανική παρουσία να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Αναδεικνύεται έτσι σε κεντρικό πυλώνα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, και όπως υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους, αναβαθμίζει και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Η Ελλάδα λογίζεται από τις ΗΠΑ ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή, ενώ η Ουάσιγκτον έχει προσφέρει τη στήριξη της στις θέσεις της Αθήνας για επίλυση των διαφορών με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Biden έχει τονίσει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Άλλωστε, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που υπεγράφη προ μηνών στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Εξωτερικών αποτελεί, όπως σταθερά σημειώνεται από κυβερνητικά χείλη, εγγύηση ασφάλειας για την Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Σημαντικό κεφάλαιο των συζητήσεων με την αμερικανική ηγεσία αποτελούν και οι οικονομικές σχέσεις. Άλλωστε κολοσσοί του αμερικανικού επιχειρείν, την τελευταία διετία παρέχουν εμπράκτως ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στην χώρα μας. Στην αιχμή τους προστέθηκε πρόσφατα η επένδυση - μαμούθ της JP Morgan στην ελληνική ιδιοκτησίας startup, εταιρεία, τη Viva Wallet.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια