ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Γκάρι Κασπάροφ: Εάν δοθεί στον Πούτιν το ελεύθερο να αφανίσει την Ουκρανία, για ποιον κόσμο πολεμάμε;

Σε αναρτήσεις του στα social media ο θρυλικός κορυφαίος Ρώσος σκακιστής και ακτιβιστής καλεί το ΝΑΤΟ να συνδράμει περισσότερο την Ουκρανία.

Παράλληλα, προειδοποιεί τη Δύση ότι έκαναν λάθος το 2014 όταν απέφυγαν να υπερασπιστούν την Ουκρανία, αποδεχόμενοι την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους και είναι έτοιμοι να το επαναλάβουν και σήμερα, «αγνοώντας ότι κάθε πράξη κατευνασμού καθιστά την αναπόφευκτη κλιμάκωση του Πούτιν πιο επικίνδυνη».

Μάλιστα λέει ότι «η ατιμωρησία γεννά απροσεξία, υπερβολική αυτοπεποίθηση και καταστροφή».
Δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού

Ο Κασπάροφ τονίζει ακόμη το κομβικό σημείο της παγκόσμιας κρίσης: «Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είτε θα είναι ο καταλύτης που θα αναζωογονήσει το πνεύμα και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ είτε το τέλος της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων», και σημειώνει: «Όπως ο πόλεμος της Κορέας διαμόρφωσε το ΝΑΤΟ μετά τη γέννησή του υπό το όραμα του Χάρι Τρούμαν να περιορίσει τον κομμουνισμό, αυτό τώρα είναι δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού». 
Ο Πούτιν μπορεί να είναι τρελός, αλλά οι στρατηγοί του ξέρουν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αφανίσει το ρωσικό στρατό

Σύμφωνα με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού, «η Ρωσία δεν είναι το μόνο έθνος με πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο. Εάν ο Πούτιν και οι στρατηγοί του είναι σίγουροι ότι θα εκμηδενιστούν αν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, δεν θα το κάνουν. Εάν αμφιβάλλουν ότι η Δύση θα αντεπιτεθεί, οι πιθανότητες χρήσης από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη είναι υψηλότερες». Για να τονίσει με νόημα: «Ο Πούτιν μπορεί να είναι τρελός, αλλά οι στρατηγοί του δεν έχουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αφανίσει τον ρωσικό στρατό. Η άρνησή της να το κάνει στην Ουκρανία στέλνει ένα μήνυμα».

Ο Κασπάροφ αναρωτιέται ακόμη «γιατί τα πλοία των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δεν κινούνται προς τη Βαλτική Θάλασσα; Γιατί δεν αποστέλλονται σημαντικές δυνάμεις στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου; Αν δεν το είχατε προσέξει, ο Πούτιν δεν χρειάζεται να προκληθεί για να κλιμακώσει ή να επιτεθεί σε αθώους. Η αδυναμία προκαλεί. Η δύναμη αποτρέπει».

Για να καταλήξει: «Οι πόλεις καταστρέφονται. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι. Η αναμονή με την ελπίδα να γίνει συμφωνία με τον δολοφόνο μαζών στο Κρεμλίνο είναι αποκρουστική. Δεν υπάρχει πραγματική νίκη εάν η Ρωσία παραμείνει στην Ουκρανία ή εάν ο Πούτιν παραμείνει στην εξουσία».

Οι αναρτήσεις του Γκάρι Κασπάροφ:

Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είτε θα είναι ο καταλύτης που θα αναζωογονήσει το πνεύμα και την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ είτε το τέλος της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Καθώς ο πόλεμος της Κορέας διαμόρφωσε το ΝΑΤΟ μετά τη γέννησή του, υπό το όραμα του Χάρι Τρούμαν να περιορίσει τον κομμουνισμό, αυτό είναι δημοκρατία εναντίον αυταρχισμού.


Η υποχώρηση από τον Πούτιν για να κρυφτεί πίσω από ένα κομμάτι χαρτί είναι πολύ οικείο στους Ουκρανούς. Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 υποσχέθηκε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα για το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έσπευσαν να αρνηθούν ότι ήταν εγγύηση όταν ο Πούτιν εισέβαλε το 2014.

Όπως συμβαίνει με το ΝΑΤΟ σήμερα, η έλλειψη συμβατικής υποχρέωσης δεν ισοδυναμεί με απαγόρευση ούτε έλλειψη ηθικής και στρατηγικής αναγκαιότητας. Αφορά την πολιτική βούληση και τις επιλογές των ηγετών. Η άρνηση να υπερασπιστεί την Ουκρανία το 2014 οδήγησε άμεσα στην κλιμάκωση του Πούτιν τώρα.

Ωστόσο, είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν το λάθος, αγνοώντας ότι κάθε πράξη κατευνασμού καθιστά την αναπόφευκτη κλιμάκωση του Πούτιν πιο επικίνδυνη. Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση δεν επηρεάζει μόνο τον Πούτιν, αλλά και τους στρατηγούς που δίνουν εντολές και πατούν ακόμη και το μεγαλύτερο κουμπί.

Αντί να ξέρουν ότι η κλιμάκωση θα σφραγίσει τη μοίρα τους, αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα γιατί δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτό είναι που έχω προειδοποιήσει για τόσο καιρό. Η ατιμωρησία γεννά απροσεξία, υπερβολική αυτοπεποίθηση και καταστροφή.

Όπως κατάλαβαν ο Τρούμαν και οι άλλοι αρχιτέκτονες του Ψυχρού Πολέμου, η αξιοπιστία στην αποτροπή σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε βία. Εάν ο εχθρός σας πιστεύει ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε βία, θα πιεστείτε μέχρι να το κάνετε ή μέχρι να καταστραφείτε. Δεν υπάρχει μέση λύση.

Η Ρωσία δεν είναι το μόνο έθνος με πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο. Εάν ο Πούτιν και οι στρατηγοί του είναι σίγουροι ότι θα εκμηδενιστούν αν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, δεν θα το κάνουν. Εάν αμφιβάλλουν ότι η Δύση θα αντεπιτεθεί, οι πιθανότητες χρήσης από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ανατολική Ευρώπη είναι υψηλότερες.

Πώς θα επηρεαστούν οι υπολογισμοί τους επιτρέποντας την καταστροφή της Ουκρανίας ή υπερασπίζοντάς την; Ο Πούτιν μπορεί να είναι τρελός, αλλά οι στρατηγοί του δεν έχουν αυταπάτες. Γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αφανίσει τον ρωσικό στρατό. Η άρνησή της να το κάνει στην Ουκρανία στέλνει ένα μήνυμα.

Γιατί τα πλοία των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ δεν κινούνται προς τη Βαλτική Θάλασσα; Γιατί δεν αποστέλλονται σημαντικές δυνάμεις στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου; Αν δεν το είχατε προσέξει, ο Πούτιν δεν χρειάζεται να «προκληθεί» για να κλιμακωθεί ή να επιτεθεί σε αθώους. Η αδυναμία προκαλεί. Η δύναμη αποτρέπει.

Οι πόλεις καταστρέφονται. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι. Η αναμονή με την ελπίδα να γίνει συμφωνία με τον δολοφόνο μαζών στο Κρεμλίνο, είναι αποκρουστική. Δεν υπάρχει πραγματική νίκη εάν η Ρωσία παραμείνει στην Ουκρανία ή εάν ο Πούτιν παραμείνει στην εξουσία, μόνο την επόμενη φορά.

Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο έθνος ή μόνο ο Πούτιν δεν το πιστεύει αυτό; Οποιεσδήποτε δυνάμεις έρχονται να βοηθήσουν την Ουκρανία θα είναι εκεί μετά από πρόσκληση του νόμιμου ηγέτη της. Το να παραχωρήσεις όλη την Ουκρανία σε έναν εισβολέα χωρίς μάχη είναι παράλογο.

Κηρύξτε ασφαλείς ζώνες και διαδρόμους για πρόσφυγες και προμήθειες. Εφευρίσκετε όποιο νομικό πλαίσιο θέλετε, γνωρίζοντας ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τέτοια πράγματα. Εάν δοθεί στον Πούτιν ελεύθερη κυριαρχία για να αφανίσει την Ουκρανία, για ποιον κόσμο πολεμάμε;

Τα έθνη του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλούνται να υπερασπιστούν τις αξίες της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας, ενώ η Ουκρανία αιμορραγεί. Αυτοί είναι οι πραγματικοί στόχοι του Πούτιν και η καταστροφή της Ουκρανίας είναι ένα μέσο για τον σκοπό αυτό. Δεν πρέπει να τα καταφέρει. Δόξα στην Ουκρανία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια