ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Ανοίγουν οι φάκελοι με τις μπίζνες των Ολιγαρχών σε Κριμαία – Ντονμπάς

Τάσος Ευαγγελίου


Shutterstock

Με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ να αναζητούν τις ανά τον κόσμο εταιρείες των Ρώσων ολιγαρχών και τις χώρες που έχουν υπερψηφίσει τις κυρώσεις να δέχονται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους, ανοίγουν και πάλι φάκελοι που περιλαμβάνουν καταγγελίες και στοιχεία αναφορικά με τις μπίζνες που έγιναν στην Κριμαία μετά το 2014 και οι οποίοι είχαν μείνει στα συρτάρια μέσω ενός άτυπου παγώματος της διαδικασίας έως την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των task forces που έχουν συσταθεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχει προκύψει η εμπλοκή προσώπων που βρέθηκαν με μεγάλες περιουσίες από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκε στην ηγεσία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πρόκειται για Ολιγάρχες και πρόσωπα που απέκτησαν κυρος και κατε επέκταση δημιούργησαν ένα σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια μεταπηδώντας από θέσεις εργασίας ή από την παλαιά KGB και μετέπειτα FSB στις λίστες των πλουσίων ανά τον κόσμο πολίτες.

Η ρωσική καταγωγή τους, η σχέση εταιρειών που λειτούργησαν στην Κριμαία ειδικά μετά το 2014 καθώς και στην περιοχή του Ντονμπας έχει κριθεί ως ιδιαιτέρως προβληματική, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία απέφυγαν τις κυρώσεις καταφέρνοντας να μετακινούνται τόσο προς και από τις ΗΠΑ όσο και εντός της ΕΕ. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία η βασικότερη εκ των κυρώσεων ήταν ακριβώς η απαγόρευση να μετακινούνται από τη Ρωσία στην περίπτωση δέ που είχα αποκτήσει και άλλη υπηκοότητα εκτός της χώρας στην οποιά ευρίσκοντο.

Το θέμα που ανέκυψε την τελευταία εβδομάδα στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται οδήγησε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και σε επιπλήξεις τόσο υπηρεσιακών όσο και υψηλών παραγόντων σε επίπεδο ΗΠΑ και ΕΕ, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μονο πρόκειται για πρόσωπα που ειχαν ή διατηρούν και σημερα σχέσεις με τον Πούτιν αλλά για πρόσωπα που έκαναν μπίζνες στην Κριμαία καλυπτόμενα από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών μέσα από τις οποίες χάνεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή μέτοχος.

Οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ έχουν λάβει οδηγίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καταγράφουν και τους Ολιγάρχες που στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις κυρώσεις που είχαν και στο παρελθόν επιβληθεί φρόντισαν να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπο και offshore εταιρείες διατηρώντας ποσοστά κάτω του 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πορεία αυτών των ερευνών, παρά τις δυσκολίες που καταγράφονται έχουν βρεθεί σημαντικά στοιχεία ακόμη και για πρόσωπα που μέχρι στιγμής δεν έχουν ενταχθεί σε αυτά στα οποία επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, όπως οι δεσμεύσεις λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ε.Ε σε υπηρεσιακό πάντα επίπεδο να προχωρήσουν σε οδηγίες προς τις χώρες μέλη προκειμένου να ελεγχθούν ρώσοι που διατηρούν και άλλη υπηκοότητα. Στην Κύπρο και στην Πορτογαλία ήδη οι ερευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ σειρά πήρε και η Ιταλία. Οι πιέσεις που ασκούνται αναμένεται να οδηγήσουν και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Το θέμα των κυρώσεων των αποκαλούμενων Ολιγαρχών έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα. Ειδικά στις ΗΠΑ υπήρξε σαφής και προσωπική εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενώ και στην Ευρώπη παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται και συνδέονται και με νομικά ζητήματα υπάρχει ανάλογη πρόθεση. Και αυτό διότι εκτιμάται πως αν πιεστούν αυτοί που οικονομικά στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν τότε ενδέχεται η πίεση αυτή να μεταφερθεί έως τον ανώτατο άρχοντα του Κρεμλίνου και να υπαναχωρήσει.

Ήδη δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συναντήσεις ολιγαρχών που επιθυμούν να απευθυνθούν στον Πούτιν προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας και ο αναίτιος θάνατος χιλιάδων άμαχων μεταξύ των οποίων καταμετρώνται ήδη και πολλά παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις ειδικά στις Ευρωπαικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα όπου ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα έχει δώσει εντολή για τους πρώτους ελέγχους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια