ΤΡΟΧΑΔΗΝ

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φον ντερ Λάιεν: Απεξάρτηση από ρωσικό αέριο, πετρέλαιο ως το 2027 - Η ΕΕ ετοιμάζει τέταρτο πακέτο κυρώσεων


Φωτογραφία αρχείου

Το σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027 θα ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου, όπως γνωστοποίησε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με μήνυμά της στο Twitter.

«Έως τα τέλη Μαΐου θα προτείνουμε τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα έως το 2027. Θα στηριχθεί από τους απαραίτητους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Και θα παρουσιάσουμε επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υποστηρίζει καλύτερα την πράσινη μετάβαση», αναφέρει στο μήνυμά της.

H επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι η παρούσα κρίση έκανε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Επισήμανε, δε, ότι καθήκον είναι η διασφάλιση αξιόπιστης, ασφαλής και οικονομικά προσιτής παροχής ενέργειας στους Ευρωπαίους καταναλωτές. «Μεσοπρόθεσμα αυτό σημαίνει να απαλλαγούμε από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η ΕΕ «θα παρουσιάσει ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες κοντά στο Παρίσι.

Η φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πακέτο, σύμφωνα όμως με πηγές που μίλησαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους περιλαμβανομένων των ΗΠΑ πρόκειται να ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους» της Ρωσίας ως μέλους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε ρωσικά προϊόντα.https://www.liberal.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια